Τι προσπαθεί προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης να καταστήσει σαφές στον Ταγίπ Ερντογάν;
ΠΗΓΗ : TomorrowNews.gr
Είναι σαφές πως από τον Φεβρουάριο και έπειτα, όταν ο Τούρκος Πρέοδρος επέλεξε να προκαλέσει τεχνητή ένταση στον Έβρο, η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός αποφάσισαν στο επίπεδο της διπλωματικής πολιτικής να ακολουθήσουν μία στάση περισσότερο σκληρή από το πρόσφατο παρελθόν.
Αιτία αποτέλεσε το γεγονός πως ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να τραβήξει το σχοινί, δοκιμάζοντας τα αντανακλαστικά του ελληνικού κρατικού μηχανισμού, τα οποία και εν τέλει αποδείχθηκαν ιδιαιτέρως αποτελεσματικά.
Στο ίδιο έργο θεατές βρεθήκαμε και όλες εκείνες τις φορές που ο τουρκικός στόλος παρατάχθηκε σχεδόν έξω από το Καστελόριζο, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να είναι σε διαρκή ετοιμότητα για κάθε είδους απάντηση.
Πλέον αυτού του είδους οι «τρίπλες» εκ μέρους της Άγκυρας, όπως διαφαίνεται, ανήκουν στο παρελθόν, μιας και οι σύμπραξη Ελλάδος – Γαλλίας «έπεισε» όπως όλα δείχνουν τον Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε μία άτακτη υποχώρηση, «παρακαλώντας» πλέον για διάλογο.
Η τέλεση συζητήσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα δεν αποτελεί φυσικά πλέον μονάχα επιθυμία του Τούρκου Προέδρου. «Σύμμαχοι» του σε αυτή τη διαδικασία είναι τόσο η Ουάσινγκτον, όσο και το Βερολίνο, μιας και ΗΠΑ Και Γερμανία επιθυμούν να λυθούν οι όποιες διαφωνίες, ώστε η κρίση της Ανατολικής Μεσογείου να πάψει να απασχολεί ευρωπαικά και διεθνή όργανα.
Έχει όμως το Μέγαρο Μαξίμου την ίδια άποψη; Με βάση τα τελευταία δεδομένα δεν θα έλεγε κάποιος πως στο ελληνικό διπλωματικό επιτελείο ποντάρουν πολλά στον διάλογο με την Άγκυρα.
Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως σε κάθε δημόσια τοποθέτηση του, είτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είτε ο Νίκος Δένδιας συζητούν μονίμως για το ενδεχόμενο να ναυαγήσουν οι συζητήσεις με την Τουρκία, αν και εφόσον φυσικά οδηγηθούμε στο σημείο να καθίσουν οι δύο χώρες στο τραπέζι.
Πιο συγκεκριμένα, όπως έκανε και χθες μέσω του μηνύματος του στον ΟΗΕ, ο Πρωθυπουργός επιμένει να αναφέρεται στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, αποδεικνύοντας με σαφή τρόπο πως δεν «ποντάρει» πολλά σε μία συμφωνία με την Τουρκία όταν αν ξεκινήσουν οι επίσημες συζητήσεις.
Η τακτική αυτή αποτελεί προιόν έντονης σκέψης και ποικίλου διπλωματικού παρασκηνίου, καθώς με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα μεταδίδει στην απέναντι πλευρά πως έρχεται απολύτως έτοιμη και προετοιμασμένη να διαφωνήσει, εφόσον εντοπίσει πως οι διαπραγματεύσεις ναυαγήσουν.