Ποιες συνθήκες έπεισαν το Μαξίμου να σκεφτεί αυτά του είδους τα μέτρα;
STRATEGO | 14/09/20
Αποκαλυπτικές διαθέσεις, σε σχέση με την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων είχε χθες στην Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Πρωθυπουργό να ανοίγει στην συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ τα χαρτιά του σε σχέση με τις εισηγήσεις που δέχεται αναφορικά με την θητεία των οπλιτών.
Αυτό που πρέπει επί του παρόντος να θεωρείτε δεδομένο, είναι η αύξηση της στρατιωτικής θητείας κατά τρεις μήνες. Πιο συγκεκριμένα, επί του παρόντος οι οπλίτες εκτελούν θητεία έως και 9 μήνες, κάτι που όπως φαίνεται θα γίνει παρελθόν, με την θητεία να εκτοξεύεται στους 12.
Συγχρόνως στο τραπέζι υπάρχει και ένα ακόμα σενάριο/πρόταση, το οποίο όμως ακόμα παραμένει στην διακριτική ευχέρεια του Πρωθυπουργού. Πιο συγκεκριμένα, όπως ο ίδιος αποκάλυψε, έχει δεχθεί εισηγήσεις για την λήψη του μέτρου εκείνου που θα καθιστά την θητεία υποχρεωτική στην ηλικία των 18, δηλαδή αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ποιοι όμως είναι οι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση επεξεργάζεται αυτού του είδους τα μέτρα;
Σαφώς και μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε αύξηση του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Ως προς αυτό ουδείς αμφιβάλει. Όμως η αιτία πίσω από την οποία η κυβέρνηση δέχεται ανάλογες προτάσεις είναι άλλη, και αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση διπλωματικών στόχων.
Από χθες, οι δύο αυτές ειδήσεις έχουν σαφώς και φτάσει στα αυτιά όσων η κυβέρνηση θα ήθελε, καθώς πλέον αποδεικνύεται με τον πιο σαφή και ξεκάθαρο τρόπο πως η Ελλάδα, ελέω της τουρκικής προκλητικότητας, στρέφει την προσοχή της στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της.
Ανεξαρτήτως λοιπόν των ουσιαστικών αποτελεσμάτων που θα έχει η λήψη αυτών των δύο μέτρων (αν εν τέλει επιβεβαιωθούν), επικοινωνιακά η Ελλάδα θα έχει μεταφέρει τα μηνύματα που ήθελε.