Σκέψεις προκαλεί στο Μαξίμου η δραστηριότητα που θα εφαρμόσει η Άγκυρα εν μέσω καλοκαιριού
STRATEGO | 14/06/20
Δεν χωρά η παραμικρή αμφιβολία σε σχέση με το ότι ο τουρισμός του φετινού καλοκαιριού θα είναι ο κρισιμότερος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Αιτία αποτελεί το γεγονός πως το φετινό ΑΕΠ της χώρας μας περιμένει την καλοκαιρινή περίοδο ώστε να ανακάμψει και να καλύψει το χαμένο έδαφος του lockdown.
Για αυτόν ακριβώς το λόγο και οι συσκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους συνεργάτες του ιεραρχούν τόσο ψηλά το συγκεκριμένο ζήτημα, αφού γνωρίζουν καλά πως ο τουρισμός θα κρίνει το ποσοστό επιτυχίας ή αποτυχίας της ελληνικής οικονομίας.
Οι περισσότεροι θεωρούν πως ο τουρισμός φέτος απειλείται περισσότερο ελέω κορωνοιού. Κυριαρχεί ο φόβος ενός δεύτερου κύμματος εν μέσω καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να επικρατεί μία ανησυχία μήπως σε ορισμένες κυρίως νησιωτικές περιοχές επέλθει τοπικό lockdown.
Κι όμως, στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις και συζητήσεις που έχει ο Πρωθυπουργός με τους συνεργάτες του, αντιμετωπίζει ως μεγαλύτερο ‘’πρόβλημα’’ την Τουρκία σε σχέση με την πορεία του φετινού ελληνικού τουρισμού.
Αρκεί κάποιος να σκεφτεί το γεγονός πως ο τουρισμός για την γειτονική χώρα φέτος το καλοκαίρι ‘’πνίγηκε’’ άμεσα στα νερά του covid-19, με αποτέλεσμα πλέον, η χώρα μας να κερδίζει κατά κράτος την άτυπη μάχη με την Τουρκία σε σχέση με το ποια θα προσελκύσει φέτος τους περισσότερους τουρίστες.
Άλλες χρονιές, ανάμεσα στις δύο χώρες κυριαρχούσε κατά την καλοκαιρινή περίοδο ένα άτυπο ‘’moratorium’’ στην περιοχή του Αιγαίου, καθώς ουδεμία εκ των δύο δεν επιθυμούσε την έξαρση της έντασης σε ένα διάστημα που στόχος ήταν ένα ήρεμο και υγειές περιβάλλον για τους υποψήφιους τουρίστες.
Φέτος, το άγχος αυτό το έχει η Ελλάδα, με την Τουρκία να μην έχει να χάσει απολύτως τίποτα. Εκτός αυτού, μπορεί να βγει και κερδισμένη.
Προκαλώντας δηλαδή ένα έντονο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, μπορεί να στερήσει από την Ελλάδα την ύπαρξη ‘’λιμναζόντων υδάτων’’, στερώντας τουριστικές ροές, και κατ’ επέκταση δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην εθνική της οικονομία.
Εύλογα κάποιος θα αναρωτηθεί ‘’πως προετοιμάζεται για αυτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση, εφόσον προκύπτει πως ήδη έχει σκεφτεί πως ως σενάριο συγκεντρώνει μπόλικες πιθανότητες;’’.
Επί του παρόντος, στο Μαξίμου επιδιώκουν να κρατούν κλειστά χαρτιά σε σχέση με την εξωτερική πολιτική. Το βέβαιο είναι πως όποια προετοιμασία και αν πραγματοποιούν, το πράττουν απαραίτητα στο διπλωματικό ταμπλό, καθώς στόχος είναι να εξαντληθεί κάθε πιθανότητα ύπαρξης θερμού επεισοδίου.