Σε μία ‘’ελληνογαλλική’’ συμμαχία στοχεύει εκ νέου η Αθήνα…
STRATEGO | 16/06/20
Αν έπρεπε να σημειώσουμε σε μία λίστα τα πολιτικά εκείνα πρόσωπα που διαχρονικά βρίσκονται σε θέση κατά του Ερντογάν, τότε προφανώς εκεί θα εντάσσονταν ελάχιστα ονόματα.
Ένα εξ’ αυτών όμως που θα έμπαινε πολύ ψηλά, και γιατί όχι στην κορυφή, είναι αυτό του Μανουέλ Μακρόν.
Ο Γάλλος Πρόεδρος από το ξεκίνημα κιόλας της θητείας του στα Ιλίσια Παιδεία προσπάθησε σε καθαρά ευρωπαικό επίπεδο να δώσει το στίγμα του. Να προσφέρει ένα είδος πολιτικής διαφορετικό και ξεχωριστό.
Εντασσόμενος καθαρά στο χώρο του φιλελεύθερου κέντρου, είναι σαφές πως διατηρεί τρανές επιφυλάξεις αναφορικά με τη δράση της Τουρκίας και προσωπικά του Ερντογάν. Το είδος πολιτικής που εκπροσωπεί ο Τούρκος Πρόεδρος είναι ολοφάνερο πως προκαλεί ‘’αλλεργία’’ στη πλευρά του Μακρόν, με αποτέλεσμα να μην έχουν λείψει οι φορές που έχει δημοσίως εκφράσει τις αντιρρήσεις του από τον τρόπο αντιμετώπισης της Τουρκίας από την Ευρωπαική Ένωση.
Παράλληλα, μία ακόμα αιτία που καθιστά τα συμφέροντα Γαλλίας – Τουρκίας τελείως διαφορετικά, είναι το ζήτημα που αφορά τις γενικότερες συμμαχίες μεταξύ τους. Παραδοσιακά, οι σχέσεις της Άγκυρας με το Βερολίνο είναι σε εξαιρετικό επίπεδο, με αποτέλεσμα η Τουρκία να καθίσταται αυτομάτως αντίπαλο δέος της Γαλλίας, που εδώ και χρόνια επιδιώκει να πάρει τα σκήπτρα της Γηραιάς Ηπείρου από την Γερμανία.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η ελληνική κυβέρνηση θεωρούσε και θεωρεί πως με έναν αντίπαλο όπως η Τουρκία, χρειάζεται ένας δυνατός ‘’συμπαίκτης’’ στη προσπάθεια της να προστατέψει τα συμφέροντα της.
Για τον λόγο αυτό πραγματοποιούνται όλο αυτό το διάστημα οι απαραίτητες εκείνες κινήσεις που θα ταυτίσουν τα ελληνικά με τα γαλλικά συμφέροντα.
Πάνω σε αυτή τη βάση, στο επικείμενο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ένωσης, ο Νίκος Δένδιας και ο Γάλλος ομόλογος του σχεδιάζουν από κοινού καταγγελία της τουρκικής προκλητικότητας μέσω τηλεδιάσκεψης στην οποία θα συμμετέχει και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο