Τρίμηνο φωτιά για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ξεκινάει αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος για την πρόκληση θερμού επεισοδίου από τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος με τις τελευταίες κινήσεις κλιμάκωσης της έντασης δείχνει ακόμα και να το επιδιώκει.
Τρίμηνο φωτιά για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ξεκινάει αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος για την πρόκληση θερμού επεισοδίου από τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος με τις τελευταίες κινήσεις κλιμάκωσης της έντασης δείχνει ακόμα και να το επιδιώκει.
Η πιο επικίνδυνη περίοδος
Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη η οποία παρέπεμψε στις δηλώσεις του πρώην συμβούλου ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον.
«Η πιο επικίνδυνη περίοδος, κατά τη γνώμη μου, όπως είπε και ο κ. Μπόλτον, ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας του Τραμπ, είναι αμέσως μετά τις αμερικανικές εκλογές και μέχρι τις 20 Ιανουαρίου που θα αναλάβει ο νέος Πρόεδρος. Γι’ αυτό απαιτείται ψυχραιμία και ατσαλένια νεύρα» δηλώνει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στη RealNews, η Ντόρα Μπακογιάννη.
Μάλιστα η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε την ανησυχία της για ένα θερμό επεισόδιο διότι -όπως υποστηρίζει- αυτός είναι ο στόχος του Ερντογάν.
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις που υπήρχαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και άλλα κυβερνητικά στελέχη πλέον εκτιμούν ότι η πρόκληση θερμού επεισοδίου αποτελεί πλέον μέρος του σχεδιασμού του Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να πετύχει το στόχο του που δεν είναι άλλος από το να διευρύνει την ατζέντα του διαλόγου με την Ελλάδα, πέραν του καθορισμού της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας και να κατοχυρώσει τις παράνομες διεκδικήσεις του στο Αιγαίο.
Εφαρμογή του σχεδίου Γαλάζια Πατρίδα
Άλλωστε δεν είναι τυχαίες οι τελευταίες κινήσεις του Τούρκου προέδρου, ο οποίος φαίνεται πως αφενός έχει ενθαρρυνθεί από την αναβλητικότητα της ΕΕ, και θα αξιοποιήσει όλο το χρονικό διάστημα που απομένει ως τον Δεκέμβριο -μήνας που με τα σημερινά δεδομένα φαντάζει ο μήνας ορόσημο για την επιβολή κυρώσεων- βάζοντας μεθοδικά σε εφαρμογή το σχέδιο της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Στην πραγματικότητα η περίοδος ως τις 20 Ιανουαρίου για την οποία μιλάει η κα Μπακογιάννη, πρακτικά συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με το χρονικό ορίζοντα του Δεκεμβρίου που έχει αφήσει η ΕΕ ώστε να αποφασίσει για τυχόν κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Αφετέρου η κλιμάκωση των τελευταίων ημερών από πλευράς Ερντογάν και η ρητορική στην οποία επανέρχεται φτιάχνει ένα εκρηκτικό κλίμα ώστε η κατάσταση να κρέμεται κυριολεκτικά από μία κλωστή όσο πλησιάζουμε προς τις προεδρικές εκλογές καθώς είναι γνωστό ότι οι Αμερικανοί δεν θα ήθελαν τουλάχιστον μέχρι τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις 3 Νοεμβρίου κάποιο θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μεθόδευση
Οι ως τώρα κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν δείχνουν μεθόδευση που φέρνουν την κατάσταση στα άκρα και στο φλερτ με το θερμό επεισόδιο. Μετά την κλιμάκωση με τη νέα Naftex για έρευνες του Oruc Reis στα 6,5 μίλια η τουρκική ηγεσία προχωρά ένα βήμα παραπέρα «μαρκάροντας» το Αιγαίο.
Έτσι μετά τη ρητορική περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε πληθώρα ελληνικών νησιών, καθώς και την απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων ώστε να αχρηστέψει στην πράξη το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο στα 12 μίλια, η Τουρκία συνεχίζει, «μοιράζοντας» το Αιγαίο καθώς διατείνεται ότι έχει δικαίωμα έρευνας και διάσωσης, στο μισό Αιγαίο και σε όλη την περιοχή από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο.
Ταυτόχρονα με την εξέλιξη αυτή, το Oruc Reis πλέει μία ανάσα από το Καστελόριζο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται το βράδυ της Κυριακής μόλις 18 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έφτασε ως τα 11,5 ναυτικά μίλια νότια του συμπλέγματος της Στρογγύλης, την κοντινότερη απόσταση τόσο την τελευταία εβδομάδα όσο και από την αρχή της ελληνοτουρκικής κρίσης.
Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε μαινόμενος κατά πάντων με εμπρηστική ρητορική δηλώνοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να κινείται με βάση τους δικούς της στόχους στην περιοχή.
«Ματαιώνουμε ένα-ένα αυτά τα σενάρια και τα παιχνίδια τους. Τα χαλάσαμε στο Ιράκ, στη Συρία, στη Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα, σε κάθε διεθνή πλατφόρμα. Τώρα αυτή η χώρα, μαζί με το έθνος της και το κράτος της, κινείται σύμφωνα με τους στόχους της κι όχι προς την κατεύθυνση που οι άλλοι την σπρώχνουν», είπε μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο.
Επί της ουσίας η Τουρκία διαμορφώνει εμπράκτως τους όρους του διαλόγου που επιδιώκει με την Ελλάδα, πέρα και έξω από το συμπεφωνημένο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών.
Άλλωστε σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «το Βήμα» ο Τούρκος πρόεδρος παραβίασε τα «πρωτόκολλα του Βερολίνου» και προτίμησε με τη Naftex για τις έρευνες του Oruc Reis να τορπιλίσει την έναρξη των διερευνητικών επαφών.
Σιγή από Ευρωπαίους και Αμερικανούς
Προς ώρας όμως η μόνη άμεση και έντονη αντίδραση στην παράνομη διεύρυνση της θαλάσσιας τουρκικής περιοχής ευθύνης για έρευνα και και διάσωση που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο προέρχεται από την ελληνική πλευρά.
Οι Ευρωπαίοι και ιδίως οι Γερμανοί, οι οποίοι πρωτοστατούν στις τελευταίες Συνόδους Κορυφής της ΕΕ για να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία έχουν αποφύγει να σχολιάσουν έστω τη νέα τουρκική πρόκληση, την ώρα μάλιστα που εμφανίζονται ως εξαπατημένοι από τη στάση της Τουρκίας και τις υποσχέσεις Ερντογάν που δεν τηρήθηκαν από την Άγκυρα.
Την ίδια μέχρι στιγμής στάση σιωπής κρατούν και οι Αμερικανοί, ενώ αξίζει να σημειωθεί η πρόσφατη δήλωση της ρωσικής πρεσβείας που μίλησε ευθέως για το δικαίωμα της Ελλάδας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.
Χαιρετίσματα …στη Γαλάζια Πατρίδα
Η Άγκυρα, ανακοίνωσε ευθαρσώς ότι, το μισό Αιγαίο μαζί με τα νησιά μας είναι περιοχές στις οποίες η Τουρκία έχει δικαίωμα για έρευνα και διάσωση. Δημοσίευσε δε και σχετικό χάρτη, με αναλυτές να εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή φέρνει πιο κοντά ένα θερμό επεισόδιο.
Μάλιστα ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου, έχει αναρτήσει και σχετικό χάρτη στον οποίο φαίνεται να έχει «μαρκάρει» το μισό Αιγαίο και όλη την περιοχή από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο.
«Χαιρετίσματα στο Φατίχ, στο Γιαβούζ και στο Κανουνί. Στη Γαλάζια Πατρίδα μας, την περιοχή ερευνών και διάσωσης την επεκτείναμε με τρόπο που θα περιλαμβάνει και τις περιοχές όπου πραγματοποιούν εργασίες τα ερευνητικά μας πλοία. Καλορίζικο το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης!», αναφέρει προκλητικά ο τούρκος υπουργός Μεταφορών.