Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή της επικείμενης ανάρτησης από τον ΟΗΕ των συντεταγμένων θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.
Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην Αθήνα η επικείμενη ανάρτηση από τον ΟΗΕ των συντεταγμένων θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.
Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή αυτής της εξέλιξης, η οποία πάντως χαρακτηρίζεται ως «απολύτως αναμενόμενη».
Ο προβληματισμός της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», έγκειται στο γεγονός ότι η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι μετά την ανάρτηση των συντεταγμένων, θα προχωρήσει σε θαλάσσιες έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πάγια θέση της Ελλάδας για το ζήτημα συνίσταται στο γεγονός ότι πρόκειται για μία παράνομη συμφωνία, η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς «αγνοεί» τελείως τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.
Μάλιστα, στο πλευρό της Αθήνας έχουν ταχθεί μια σειρά χωρών της περιοχής, η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος αντιμάχεται τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) του Φαγέζ Σάρατζ.
Επιμένει ο Ερντογάν
Το Σάββατο, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε εκ νέου στο επίμαχο ζήτημα, διαμηνύοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα έννομα δικαιώματα της Τουρκίας στη Μεσόγειο μέχρι τέλους».
Και πρόσθεσε: «Είμαστε υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας ειρήνης, αλλά και της προστασίας των δικαιωμάτων τόσο της Τουρκίας όσο και της Λιβύης στη Μεσόγειο».
Όσο αφορά το ζήτημα των γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε να επιβεβαιώσει την αγορά και τρίτου γεωτρύπανου. «Έχουμε δύο ερευνητικά πλοία και τρία γεωτρύπανα. Λέμε να ξεκινήσουμε εντατικές εργασίες εδώ και με τα ερευνητικά μας πλοία αλλά και με τα γεωτρύπανα μας»
Πηγή: sputniknews.gr