Τα πυρά του εναντίον της Άγκυρας έστρεψε για μία ακόμα φορά ο Γάλλος Πρόεδρος
STRATEGO | 30/06/20
Τυπικές γνώσεις επί ζητημάτων διεθνούς πολιτικής να έχει κάποιος, και γνωρίζει καλά πως οι σχέσεις Τουρκίας – Γαλλίας είναι ιδιαιτέρως τεταμένες.
Αιτία αποτελεί το είδος πολιτικής το οποίο εφαρμόζει ο Ταγίπ Ερντογάν και το οποίο, όπως χαρακτηριστικά έχουμε τονίσει, προκαλεί ‘’αλλεργία’’ στον Μανουέλ Μακρόν.
Ο Γάλλος Πρόεδρος είναι ευρέως γνωστός για τις άκρως φιλελεύθερες απόψεις και θέσεις του, με αποτέλεσμα να μην ασπάζεται ένα είδος επιθετικής πολιτικής εκ μέρους ενός όμορου κράτους της Ευρωπαικής Ένωσης.
Εκτός των άλλων, είτε κάποιος συμφωνεί είτε διαφωνεί μαζί του, δε μπορεί να αρνηθεί πως ο Μανουέλ Μακρόν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των ηγετών της Ευρώπης που τους διακρίνει ένα είδους ‘’ιδεολογικό’’ όραμα για την Γηραιά Ήπειρο.
Χθες ο Γάλλος Πρόεδρος είχε συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο στο Μέζεμπεργκ, με τους δύο τους να παραχωρούν κοινή συνέντευξη τύπου, για πρώτη φορά μετά από την έναρξη της πανδημίας του covid-19.
Ο Μακρόν λοιπόν δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, και μπροστά στην Άγκελα Μέρκελ, έκανε μία ιδιαιτέρως καυστική επίθεση κατά της Τουρκίας.
Χαρακτήρισε ως ‘’ιστορική και εγκληματική ευθύνη’’ της το σύμφωνο που έχει συνάψει με την Λιβύη, ενώ εν συνεχεία τόνισε πως ‘’δεν σέβεται καμία από τις δεσμεύσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου’’ και εισάγει τζιχαντιστές από την Συρία’’.
‘’Είμαι της άποψης ότι η ευθύνη της Ρωσίας και της Τουρκίας είναι μεγάλη. Η Ρωσία δεν μιλάει για επέμβαση στην Λιβύη. Μίλησα για αυτό πριν από λίγες ημέρες με τον Πρόεδρο Πούτιν, του είπα ότι καταδικάζω τις ενέργειες που γίνονται εκεί από τους μισθοφόρους. Εκείνος είπε ότι πρόκειται για ιδιωτικούς στρατούς. Παίζει με αυτή την ασάφεια, αλλά καταδικάζω κατηγορηματικά αυτά που κάνουν εκεί αυτοί οι ρωσικοί ιδιωτικοί σχηματισμοί’’, δήλωσε ο Μανουέλ Μακρόν ερωτηθείς και για την περίπτωση της αντίστοιχης δράσης της Μόσχας στην περιοχή.
Τέλος χαρακτήρισε την διαμάχη στην Λιβύη ως ‘’πόλεμο δια αντιπροσώπων’’, ενώ τέλος αναφερόμενος στον ρόλο της Γερμανίας και της Γαλλίας τόνισε πως ‘’εμείς οι δύο δεν δε θα το κάνουμε. Εμείς ενδιαφερόμαστε για την σταθερότητα στην Λιβύη, της συνολικής αποσταθεροποίησης της περιοχής και κυρίως λόγω των μεταναστευτικών ροών, οι οποίες αφορούν ιδιαίτερα την Ιταλία, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη. Στόχος μας είναι σήμερα να πετύχουμε ειρήνη και σταθερότητα’’, τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος.