Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής των ΗΠΑ, Τζον Θουν, δεν δίστασε να προτείνει νομοθέτηση που θα επέτρεπε την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος των S-400 από την Τουρκία.
Μια ιδιαίτερη πρόταση έκανε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής των ΗΠΑ, Τζον Θουν, καθώς έθεσε επί τάπητος νομοθέτηση που θα επέτρεπε την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος των S-400 από την Τουρκία εν μέσω διαμάχης ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον για την προμήθεια εξοπλισμού από τη Μόσχα.
Η εν λόγω πρόταση έγινε υπό την προϋπόθεση τροποποίησης του Νόμου περί Εξουσιοδότησης της Εθνικής Άμυνας, το 2021, που θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να αγοράσουν εξοπλισμό μέσω του προϋπολογισμού προμηθειών του στρατού της χώρας.
Στο σχετικό κείμενο της πρότασης, σύμφωνα με το «Defense News», αναφέρεται το εξής:
«Τα ποσά που ενδέχεται να είναι απαραίτητα, επιτρέπεται να διατεθούν για τον στρατό μέσω της «Προμήθειες πυραύλων» για την αγορά ενός συστήματος άμυνας πυραύλων S-400».
Επίσης, προτείνεται ότι τα κέρδη από την αγορά των S-400 «δεν θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά ή την απόκτηση άλλων στρατιωτικών συσκευών που θεωρούνται ασυμβίβαστες με το ΝΑΤΟ από τις ΗΠΑ».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις, εισήγαγε μια αυστηρότερη τροποποίηση που θα έκανε την κυβέρνηση Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία βάσει του νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων των ΗΠΑ μέσω των Κυρώσεων (CAATSA), 30 ημέρες μετά την έγκριση του προτεινόμενου Νόμου περί Εξουσιοδότησης της Εθνικής Άμυνας.
Σύμφωνα με τον CAATSA μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις σε οποιαδήποτε χώρα αγοράζει σημαντικό αμυντικό εξοπλισμό από τη Ρωσία.
Μάλιστα, λόγω της αγοράς των S-400 από την Τουρκία, οι ΗΠΑ απείλησαν να επιβάλουν κυρώσεις στη χώρα και, παράλληλα, την απέβαλαν από το πολυεθνικό πρόγραμμα παραγωγής των F-35 και πίεσαν την Άγκυρα να παραιτηθεί από το ρωσικό σύστημα S-400, που αγόρασε το 2019.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρνήθηκε να το πράξει και στάθμισε την πιθανότητα συνέχισης της συνεργασίας με τη Ρωσία για το σύστημα των S-400 παρά τις καθυστερήσεις που οφείλονται στην πανδημία του κορονοϊού.
Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι τα αμυντικό σύστημα των S-400 ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-35 και ότι δεν πληροί το πρότυπο του ΝΑΤΟ, κάτι που αρνήθηκε κατηγορηματικά η Άγκυρα.
ΠΗΓΗ : sputniknews.gr