Την άποψη πως η συμφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας αποτελεί ένα άκρως δύσκολο εγχείρημα, εξέφρασε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιώργος Τζογόπουλος.
''Βρισκόμαστε πλέον στην τρίτη εβδομάδα και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό, ότι έχει παγιωθεί ο πόλεμος στην Ευρώπη. Δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί εκεχειρία από την μια στιγμή στην άλλη'', σημείωσε και προσέθεσε:
''Ο πόλεμος έχει ξεκινήσει από μία χώρα η οποία σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουμε στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ είναι αναθεωρητική και αυτή είναι η πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με προηγούμενους πολέμους. Λέγοντας αναθεωρητική, εννοούμε μία χώρα η οποία όταν δεν μπορεί να πετύχει αυτά που θέλει πολιτικά, χρησιμοποιεί την ένοπλη βία για να τα πετύχει, έχοντας στόχο αλλαγή των συνόρων και να πάρει εδάφη, τα οποία στο παρελθόν και με βάση τους διακανονισμούς μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ήταν τμήματα άλλων χωρών''
Η αιτία που η συμφωνία ανάμεσα στα δύο αντίπαλα κράτη μοιάζει ανέφικτη βασίζεται στο γεγονός ότι ''θεωρητικά η συμφωνία βάσει της οποίας θα έπρεπε οι εγγυήτριες δυνάμεις να εξασφαλίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, του 1994, υπάρχει. Πώς λοιπόν θα μπορέσει μια χώρα, η ουκρανική κυβέρνηση σήμερα να αποδεχθεί τους όρους της Ρωσίας, ενώ βρίσκεται υπό εισβολή η χώρα, την ίδια στιγμή που υπάρχει κείμενο το οποίο λέει ότι από την στιγμή που η χώρα θα έδινε τα πυρηνικά της, τότε οι άλλες δυνάμεις θα μπορούσαν να της εγγυηθούν την ακεραιότητά της. Άρα είναι περίπλοκο για μια χώρα να αποδεχθεί αυτούς τους όρους υπό καθεστώς εισβολής'' επισήμανε ο κ. Τζογόπουλος.