Φόβους για το ξέσπασμα ενός Γ΄Παγκοσμίου Πολέμου σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ εμπλακεί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Με δηλώσεις του στη βελγική εφημερίδα “Le Soir”, ο Σάρλ Μισέλ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την υποστήριξη των Ουκρανών από την εισβολή της Ρωσίας, χωρίς ωστόσο να ξεπερνώνται οι «κόκκινες» γραμμές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εμπλοκή στις εχθροπραξίες και των χωρών του Συμφώνου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας:
«Προσπαθούμε να τους υποστηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, σε δύο εβδομάδες έχουμε βάλει στο τραπέζι ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την παράδοση όπλων, επιπλέον των όσων κάνουν τα κράτη μέλη μεμονωμένα. Έχουμε ενεργοποιήσει βαριές οικονομικές κυρώσεις. Κάνουμε το μέγιστο δυνατό και ρεαλιστικό χωρίς να διαπράττουμε μια πράξη που θα επιδείνωνε τη σύγκρουση. Η Ρωσία είναι μια πυρηνική δύναμη και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αν αυτή η σύγκρουση γίνει του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας, θα οδηγηθούμε στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ο 46χρονος πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε για μία πενταετία πρωθυπουργός του Βελγίου, εξήγησε επίσης τον διπλωματικό αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την αποτροπή του πυρηνικού ολέθρου, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ανησυχία του:
«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε. Με τεχνικές προτάσεις υπό συζήτηση, όχι ακόμη ικανοποιητικές, από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, επικοινωνώντας σθεναρά για το θέμα, δεσμευόμενοι με την Ουκρανία και τη Ρωσία, προσπαθούμε να αποτρέψουμε τον κίνδυνο. Υπάρχουν τέσσερις πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία και δέκα πέντε αντιδραστήρες, τους οποίους διαχειρίζεται ουκρανικό προσωπικό.
Μπορεί να πει κανείς ότι είναι λάθος να μιλάμε με τον Πούτιν. Αν θέλουμε να είμαστε λειτουργικοί για να περιορίσουμε τους κινδύνους, αυτά είναι τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Γιατί όταν εκτοξεύεις βόμβες δίπλα σε μια πυρηνική τοποθεσία, δεν μπορείς ποτέ να αποκλείσεις ότι μια μπορεί να προσγειωθεί σε λάθος μέρος».