Έντονες διεργασίες μεταξύ των κομμάτων πριν την εκλογή της πρώτης γυναίκας επικεφαλής του Νομοθετικού Σώματος της Μεγαλονήσου
Συγκεντρώνοντας είκοσι πέντε ψήφους, αριθμός που ξεπερνούσε τα 2/5 επί των παρόντων βουλευτών, η Αννίτα Δημητρίου έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στη θέση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου από την ίδρυση του κράτους το 1960.
Η 36χρονη βουλεύτρια του Δημοκρατικού Συναγερμού, ήταν συνυποψήφια με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, τον επικεφαλής των Οικολόγων Χαράλαμπο Θεοπέμπτου και τους αρχηγούς των ΕΛΑΜ, ΔΗ.ΠΑ και ΕΔΕΚ Χρήστο Χρήστου, Μάριο Κάρογιαν και Μαρίνο Σιζόπουλο αντίστοιχα.
Στη δεύτερη ψηφοφορία, αφού κατά τη διάρκεια της πρώτης κανένας εκ τω υποψηφίων δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την προτίμηση 29 εκλεκτόρων, υπέρ της νέας επικεφαλής του Νομοθετικού Σώματος της Μεγαλονήσου, τάχθηκαν δέκα επτά βουλευτές του ΔΗΣΥ και από τέσσερις των ΔΗΠΑ και ΕΛΑΜ, με τον υποψήφιο του ακροδεξιού κόμματος να αποσύρεται από τη διαδικασία και τους βουλευτές του να δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο της Αννίτας Δημητρίου, θέλοντας να αποφύγουν πιθανή εκλογή του Γενικού Γραμματέα του κομμουνιστικού κόμματος ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, όπως διαφαινόταν από τις «ζυμώσεις» και τις διεργασίες στο παρασκήνιο.
Σκληρή παρτίδα πόκερ θύμιζαν τις προηγούμενες ημέρες οι διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, να αποστασιοποιείται την τελευταία στιγμή από την αρχική συμφωνία των ΔΗΣΥ,ΑΚΕΛ, ΔΗΠΑ, Οικολόγων και ΕΔΕΚ, η οποία προέβλεπε την υπερψήφιση της υποψηφιότητας του Άντρου Κυπριανού, με την ανάλογη δέσμευση από την πλευρά του για παραίτηση από το αξίωμα του προέδρου της Βουλής στην περίπτωση που ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχανε τις προεδρικές εκλογές του 2023 και Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναδεικνυόταν υποψήφιος της αντιπολίτευσης. Γνώμονας του συγκεκριμένου σκεπτικού ήταν να μην βρίσκονται στα δύο κορυφαία πολιτειακά αξιώματα της Μεγαλονήσου στελέχη του ίδιου κόμματος.
Η εκλογή της κα Δημητρίου συνιστά ήττα για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία είδαν τα ποσοστά τους να υποχωρούν στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές του Μαΐου. Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2023, με τις προθέσεις των κομμάτων να μην είναι ακόμα ξεκάθαρες, ενώ ψιθυρίζεται συνεργασία της αντιπολίτευσης ενάντια στον υποψήφιο του ΔΗΣΥ.
Στις πρώτες της δηλώσεις μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος η κα Δημητρίου μίλησε για το όραμα της δημιουργίας μίας νέας Κύπρου και την υπεράσπιση των θεσμών και της δημοκρατίας, δίνοντας παράλληλα ένα δείγμα των προθέσεών της:
«Για να πετύχουμε πρέπει να λειτουργήσουμε με αντικειμενικότητα, αμεροληψία και κυρίως συνεργασίες, οικοδομώντας την Κύπρου του αύριο, την Κύπρο που μας αξίζει. Τώρα περισσότερο από ποτέ καθίσταται επιτακτική η ανάγκη υπεράσπισης της δημοκρατίας και των θεσμών μέσα από τη δική μας στάση ζωής, τις επιλογές και τις συμπεριφορές μας. Η Δημοκρατία δεν είναι εγγυημένη, αλλά είναι τόσο ισχυρή όσο η προθυμία μας να πολεμήσουμε για αυτή, να την περιφρουρούμε και να μην τη θεωρούμε δεδομένη. Αυτό που θα επιδιώξω λοιπόν είναι η Προεδρία της Βουλής να αποτελέσει ένα διαρκές υπόδειγμα μετριοπάθειας, συμφιλίωσης και συνεννόησης».
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναφέρθηκε στο μήνυμα που κομίζει η εκλογή της νέας επικεφαλής του Νομοθετικού Σώματος:
«Η ανάδειξη της Αννίτας Δημητρίου στην Προεδρεία της Βουλής στέλνει ισχυρό μήνυμα ότι και οι γυναίκες μπορεί και πρέπει να διεκδικούν και αξίζουν να διεκδικούν ανάλογα αξιώματα».
Η σκιαγράφηση του προφίλ της προέδρου:
Η γεννημένη στις 18 Οκτωβρίου 1985 στο χωριό Τρούλλοι της Λάρνακας με σπουδές Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Κύπρου και μεταπτυχιακό τίτλο στις διεθνείς σχέσεις και ευρωπαϊκές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κεντ στην Βρετανία, Αννίτα Δημητρίου, εξελέγη για πρώτη φορά βουλεύτρια το 2016 με περιπετειώδη τρόπο καθώς παρά την αρχική επιλογή της ως υποψήφιας στις εσωκομματικές εκλογές του ΔΗΣΥ, αναγκάστηκε δεχόμενη πιέσεις να αποσυρθεί προσωρινά. Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από αυτή την εξέλιξη ώθησαν τον πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου να της δώσει τελικά το χρίσμα της υποψήφιας.
Πολυσχιδής είναι η δράση της ως βουλεύτρια, καθώς διετέλεσε γραμματέας της Βουλής και μέλος των κοινοβουλευτικών επιτροπών "Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών", "Παιδείας και Πολιτισμού", "Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών" και της "Επιτροπής Περιβάλλοντος".
Από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους κατέχει τη δεύτερη ιεραρχικά θέση του ΔΗΣΥ, αυτή της αντιπροέδρου, ενώ πριν την εκλογή της στα έδρανα του κοινοβουλίου εργαζόταν ως παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων τοπικού τηλεοπτικού σταθμού, καθώς και ως υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του πανεπιστημίου UCLan Cyprus.
Για όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ακολουθήστε το TomorrowNews.gr στο GOOGLE NEWS