Στην απόφαση για την επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου της τάξης του 15% κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών των επτά ισχυρότερων χωρών του πλανήτη στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο
Σε μια ιστορικής σημασίας συμφωνία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του πλανήτη, για την επιβολή ελάχιστης ενιαίας φορολόγησης στις πολυεθνικές εταιρίες και τους διεθνείς κολοσσούς που θα φθάνει στο 15% ανά χώρα, κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.
Η εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης μπορεί να συμβάλει καθοριστικά ώστε να εισρεύσει πακτωλός εσόδων στα κρατικά ταμεία κρατών, που θα παρείχε τη δυνατότητα αξιοποίησης για την αποπληρωμή χρεών, ενώ θα μπορούσε να συμπαρασύρει και άλλες χώρες στην ίδια κατεύθυνση, με το θέμα να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συνεδρίασης της G20 που επίκειται τον επόμενο μήνα.
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης των εκπροσώπων των επτά ισχυρότερων οικονομικά χωρών, φαίνεται η διάθεση για την υπογραφή της συμφωνίας:
«Δεσμευόμαστε να φτάσουμε σε μια ισότιμη λύση ως προς την κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης με τις χώρες να αποκτούν δικαιώματα φορολόγησης τουλάχιστον 20% επί του κέρδους που θα ξεπερνάει ένα περιθώριο 10% για τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες. Θα φροντίσουμε για τον απαραίτητο συντονισμό μεταξύ της εφαρμογής των νέων διεθνών φορολογικών κανονισμών και της κατάργησης όλων των φόρων ψηφιακών υπηρεσιών».
Κοινή πρόθεση αποτελεί η επιβολή ίδιου φορολογικού συντελεστή στο 15%, στις εκατό εταιρίες που θα παρουσιάζουν τους υψηλότερους δείκτες κερδοφορίας σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως ζήτησε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, του οποίου η συμβολή στη λήψη της απόφασης μετά από χρόνια συζητήσεων, θεωρείται καθοριστική. Η κίνηση αυτή αναμένεται να αποθαρρύνει και να συμβάλει αρνητικά στη δήλωση κερδών σε χώρες με πολύ χαμηλή φορολόγηση.
Αντίθετη στάση εξέφρασαν Βρετανία και Ιαπωνία, καθώς και χώρες που αποτελούν φορολογικούς παραδείσους, όπως η Ιρλανδία και η Μάλτα.