Τι ειπώθηκε μεταξύ των δύο ανδρών και πόσο πιθανή είναι μία υποχώρηση της Άγκυρας;
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες το απόγευμα ο Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογο του μερικές εβδομάδες μετά την μόλις πρώτη τους διερευνητική επαφή έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο, με αποτέλεσμα να «φουντώνει» η συζήτηση για πιθανή επιθυμία των δύο χωρών να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων.
Με βάση όσα μετέφερε επισήμως το Υπουργείο Εξωτερικών, κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματος οι δύο πλευρές συζήτησαν τυπικά για τις εξελίξεις που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την στρατηγική και διπλωματική προετοιμασία τους.
Παράλληλα αφέθηκε και ένα ανοιχτό ενδεχόμενο σύμφωνα με το οποίο, εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, οι δύο Υπουργοί θα έχουν και κατ’ ιδίαν συνάντηση.
Επί του παρόντος πάντως παραμένει άγνωστο με τίνος πρωτοβουλία έλαβε χώρα η συγκεκριμένη επικοινωνία.
Το μόνο βέβαιο είναι πως η Άγκυρα δείχνει μία «ελαφρά» διάθεση να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, παρά το γεγονός πως την ίδια ώρα προχωρά σε παράνομες NAVTEX, μιας και όσο γράφονται οι γραμμές αυτές, το Oruc Reis πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Δεν είναι φυσικά λίγοι εκείνοι οι διεθνείς αναλυτές που εκφράζουν την άποψη πως η εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ, έχει θορυβήσει και τρομάξει τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς χάνει από την σκακιέρα του έναν ιδιαιτέρως σημαντικό για εκείνον σύμμαχο, τον Ντόναλντ Τραμπ.
Επομένως φαντάζει ενδεχομένως λογικό το να επιδιώκει να «ζεστάνει» τρόπον τινά τις σχέσεις της με την Ελλάδα, μεταφέροντας και προς την πλευρά του νέου κατοίκου του Λευκού Οίκου πως την διαπνέει μία διάθεση για επίτευξη καλών σχέσεων με τις όμορες χώρες.
Πάντως σε πρόσφατη συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο Νίκος Δένδιας φάνηκε ξεκάθαρος αναφορικά με το πώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, αλλά και σε σχέση με το τι προβλέπει για ένα διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες.
Πιο συγκεκριμένα τόνισε:
‘’Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή σε διάρκεια αλλά και διάχυση τουρκική προκλητικότητα. Η λίστα είναι μακρά. Πέρα από την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού, διαπιστώνονται συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου, πρωτοφανής αριθμός υπερπτήσεων άνωθεν του ελληνικού εδάφους, αποστολή ερευνητικών σκαφών σε περιοχές που επικαλύπτουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα κ.ά. Η χώρα μας αντιδρά άμεσα στις προκλήσεις. Για κάθε παράνομη ενέργεια της τουρκικής πλευράς προβαίνουμε σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας και παράλληλα ενημερώνουμε τους εταίρους μας, καθώς και τους διεθνείς οργανισμούς, όπως την Ε.Ε., τον OHE και το NATO. Δεν αφήνουμε αναπάντητη καμία τουρκική πρόκληση και δεν θα αφήσουμε ποτέ στο μέλλον. Δεν αντιδράμε απλώς όμως. Παίρνουμε πρωτοβουλίες, δημιουργούμε πλέγματα σχέσεων με άλλες χώρες, οι οποίες βλάπτονται επίσης από τον τουρκικό επεκτατισμό.’’