Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
Υποναύαρχος ε.α
Ένα 24ωρο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου Ρ. Ερντογάν λόγω του ισχυρού δολοφονικού σεισμού που έγινε στην Σάμο και στην Σμύρνη, η Τουρκία όχι μόνο αρνήθηκε την προσφερθείσα βοήθεια για ανεύρεση εγκλωβισμένων στα κατεστραμμένα κτίρια της Σμύρνης από την Ελληνική ΕΜΑΚ αλλά ανακήρυξε και νέα NAVTEX με χρονική διάρκεια από 1-14 Νοεμβρίου για το ερευνητικό πλοίο ΟΡΟΥΤΣ ΡΕΙΣ και τα συνοδευτικά του πλοία ΑΤΑΜΑΝ και ΤΖΕΚΙΝΣ ΧΑΝ. Η νέα περιοχή ερευνών για το ΟΡΟΥΤΣ ΡΕΙΣ δεσμεύει μια τεράστια περιοχή 15 ν.μ. ΝΑ της Ρόδου και 50 ν.μ. ΝΔ του Καστελλόριζου και φτάνει νότια μέχρι το τριεθνές σημείο τομής των ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Είναι το σημείο εκείνο που δεν είχε οριστεί στην τελευταία συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου με σκοπό να βρεθεί μια κοινή συμφωνία με όλες τις εμπλεκόμενες όμορες χώρες. Η περιοχή που δεσμεύεται από την νέα NAVTEX περιλαμβάνει και μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή που υπάρχει μέσα στην θαλάσσια ζώνη του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου, καταστρατηγώντας κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου. Το ΟΡΟΥΤΣ ΡΕΙΣ σύμφωνα με την τελευταία τουρκική ανακοίνωση τελείωσε με τις δισδιάστατες έρευνες που πραγματοποίησε μεταξύ Καστελλόριζου-Καρπάθου-Ρόδου και προχωρά πλέον σε τρισδιάστατες με την πιθανότητα το επόμενο βήμα να είναι το πλοίο-γεωτρύπανο ΓΙΑΒΟΥΖ που είναι στον κόλπο της Αττάλειας να αποπλεύσει για γεωτρήσεις σε περιοχή που δεν έχει οριοθετηθεί σαν ΑΟΖ από την Ελλάδα με την τελευταία συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου (τριεθνές σημείο τομής ΑΟΖ). Ο Ερντογάν φαίνεται πλέον ότι δεν πτοείται ούτε από λοιμούς, ούτε από καταποντισμούς, ούτε από σεισμούς και προχωράει ακάθεκτος (αφού δεν βρίσκει αντίδραση από κανένα) στην υλοποίηση των σχεδίων του.
Δεν φτάνει η νέα NAVTEX, ταυτόχρονα το Tουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, ανακοίνωσε την διεξαγωγή της ασκήσεως Mavi Balina 2020, που ξεκίνησε στις 30 Οκτωβρίου στην Ανατολική Μεσόγειο, ΝΔ της Κύπρου, σε περιοχή που αγγίζει τα όρια του Ελληνικού FIR και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου. Έξι χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Πακιστάν, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ισπανίας και των ΗΠΑ, θα συμμετάσχουν στην άσκηση. Η άσκηση είναι ανθυποβρυχιακού πολέμου και εκτός από τα τουρκικά πολεμικά πλοία επιφανείας και υποβρύχια, θα συμμετάσχουν, η Ισπανική Φρεγάτα Alvaro de Bazan, το Ισπανικό Πετρελαιοφόρο Patino, το Αμερικανικό Αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke USS Ross, η φρεγάτα κλάσης River PNS Zulfiqar του Πακιστάν, η φρεγάτα κλάσης Maestrale ITS Grecale από την Ιταλία, η Βουλγαρική φρεγάτα Smeli και η Ρουμανική φρεγάτα Regina Maria. Η άσκηση θα διεξαχθεί σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση είναι η συγκέντρωση των δυνάμεων στην Ναυτική Βάση του Ακζάζ και η εκπαίδευση προσωπικού σε σεμινάρια ξηράς και ασκήσεις εδάφους, στην δεύτερη φάση, η εκπαίδευση θα διεξαχθεί στη θάλασσα και θα γίνουν τεχνικές ασκήσεις με υποβρύχια, ελικόπτερα και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Στο τελευταίο δε μέρος της άσκησης, θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των τεχνικών ασκήσεων λόγω των περιορισμών του Covid-19. Στην Mavi Balina 2020, πέραν των τουρκικών πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων, συμμετέχουν ειδικές δυνάμεις του στρατού ξηράς της Τουρκίας με επιθετικά και μεταγωγικά ελικόπτερα, μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, σμήνη drones και τα νέου τύπου επιθετικά πλοιάρια χωρίς πλήρωμα. Επίσης στην άσκηση συμμετέχουν πλοία του Τουρκικού Λιμενικού και μονάδες της Τουρκικής Στρατοχωροφυλακής.
Ολοκληρώνοντας θα πρέπει να τονίσουμε αφενός μεν την μόνιμη πλέον παρουσία και συμμετοχή του Πακιστανικού Ναυτικού σε ασκήσεις με την Τουρκία και στην Ανατολική Μεσόγειο, αφετέρου δε ότι το ΝΑΤΟ που υποτίθεται τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ δύο μελών – χωρών (Ελλάδα – Τουρκία), συμμετέχει με σημαντικό αριθμό ναυτικών μονάδων που έχουν στείλει μέλη χώρες του, η κάθε μια για διαφορετικούς λόγους. Έτσι έχουμε την Βουλγαρία και την Ρουμανία που συμμετέχουν με πλοία λόγω των κοινών συμφερόντων με την Τουρκία για συνεκμετάλλευση στην Μαύρη Θάλασσα, την Ιταλία και την Ισπανία γιατί έχουν πολλές αμυντικές συμφωνίες με την Τουρκία σε θέματα εξοπλισμού και τέλος η Αμερική που φαίνεται (όποιος Πρόεδρος και να βγει) δεν θέλει να χάσει τον «καλό φίλο και σύμμαχο» Ερντογάν.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο
ΠΗΓΗ: militaire.gr