Με ποιο τρόπο ΗΠΑ και Γερμανία επιδιώκουν να εμπλακούν στη κρίση της Ανατολικής Μεσογείου;
ΠΗΓΗ : TomorrowNews.gr
Την σαφή τους διάθεση για τέλεση διαλόγου ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα εκφράζουν με κάθε τρόπο τόσο το Βερολίνο όσο και η Ουάσινγκτον, με αποτέλεσμα να κινούν τα νήματα προς αυτή τη κατεύθυνση όλο και περισσότερο.
Φυσικά αυτή τους η επιθυμία τοποθετείται απέναντι από το πλάνο της Ελλάδας, η οποία και σαφώς, όπως είναι γνωστό, τοποθετεί ορισμένες σαφείς προϋποθέσεις γύρω από αυτή την περίπτωση.
Μπορεί το Oruc Reis εδώ και πολλές ημέρες να έχει επιστρέψει στο Λιμάνι της Αττάλειας, εντούτοις η προκλητική πολιτική εκ μέρους της Άγκυρας δεν έχει τερματιστεί, κάτι που λειτουργεί αποτρεπτικά σε σχέση με την έναρξη ενός υποτιθέμενου διαλόγου.
Πάντως ΗΠΑ και Γερμανία επιδιώκουν – κάθε μία για δικούς της λόγους – να καθίσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο τραπέζι οι δύο χώρες.
Βασική αιτία αποτελεί η διάθεση τους να «κλείσει» ένας πονοκέφαλος που τους απασχολεί αρκετά, μιας το επόμενο διάστημα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο, είτε στην Γηραιά Ήπειρο, είτε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Σε ότι αφορά την Ευρώπη, το Βερολίνο επιδιώκει το επόμενο διάστημα να βάλει μία τάξη σε ότι αφορά το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Αυτό σημαίνει πως απαιτείται διάλογος τόσο με την Τουρκία, όσο και με την Ελλάδα, γεγονός που παραμένει στον «πάγο», όσο υπάρχει η διένεξη για τα θαλάσσια όρια.
Την ίδια ώρα, βρισκόμαστε σχεδόν 1,5 μήνα πριν τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ να επιδιώκει να προσφέρει στον στενό του φίλο και σύμμαχο, Ταγίπ Ερντογάν μία τελευταία «εξυπηρέτηση».
Από τη πλευρά της η κυβέρνηση, δεν δείχνει να πτοείται και να παρεκκλίνει του αρχικού στόχου που είχε θέση.
Σε τραπέζι διαλόγου με την Άγκυρα θα καθίσει μονάχα όταν μπει ένα οριστικό «στοπ» στις προκλήσεις της Τουρκίας, και η επικοινωνία θα αφορά αποκλειστικά και μόνο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Μάλιστα, όπως πολλάκις έχει τονίσει προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το ενδεχόμενο εκείνο που τα ελληνικά συμφέροντα δεν ικανοποιηθούν, τότε η λύση θα βρεθεί στην Χάγη.
Photo : euroletter.gr