Πως εκλαμβάνουν στο Μαξίμου τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο;
STRATEGO | 02/09/20
Μπορεί για τους περισσότερους στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη να κατέχει την πρώτη θέση ο κορωνοϊός, μόνο που η πραγματικότητα διαφέρει ριζικά, μιας και το τελευταίο διάστημα στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν διαπιστώσει πως η κρίση με την Τουρκία είναι μεγαλύτερη από αυτή που εν τέλει περίμεναν.
Αυτό διότι ο Τούρκος Πρόεδρος αποδεικνύει με τον χαρακτηριστικότερο των τρόπων πως επί του παρόντος έχει αποφασίσει να πάει «μέχρι τέλους» τις προκλήσεις του, σε μία κίνηση που θεωρεί πως θα του επιφέρει κέρδη, εκβιάζοντας στυγνά τους ομολόγους του.
Η χθεσινή του τοποθέτηση, σε συνδυασμό με όσα μεταφέρει ο γερμανικός αλλά και ο τουρκικός τύπος, ξεκαθαρίζουν το τοπίο, καθιστώντας σαφές ακόμα και στον πλέον αισιόδοξο πως δεν βρισκόμαστε ενώπιων μίας μονάχα διπλωματικής αντιπαράθεσης.
Με βάση όσα μετέφερε ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Die Welt στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν ζήτησε από τους στρατηγούς του να βυθίσουν ελληνικό πλοίο. Μία εντολή η οποία όπως προκύπτει έχει δοθεί εδώ και καιρό.
Εκτός των άλλων, όταν οι στρατηγοί του αρνήθηκαν να εκτελέσουν μία τέτοια εντολή, τους παρότρυνε να καταρρίψουν ένα ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος, δίχως όμως και αυτό να γίνει πράξη.
Εν μέσω λοιπόν τέτοιων αποκαλύψεων, ο Ερντογάν επέλεξε για μία ακόμα φορά να βάλει στο στόχαστρο την Ελλάδα και την Γαλλία, «πυροβολώντας» την συμμαχία που έχουν συνάψει το τελευταίο διάστημα.
Από χθες πάντως ο Τούρκος Πρόεδρος έχει έρθει σε ιδιαιτέρως δύσκολη θέση, μιας και βρίσκεται αντιμέτωπος μία άκρως σκληρή απόφαση της Ουάσινγκτον.
Πιο συγκεκριμένα, με ανακοίνωση του, το αμερικανικό ΥΠΕΞ καταδικάζει πλήρως την απόφαση της Τουρκίας για νέα NAVTEX, τονίζοντας πως ανάλογες ενέργειες ''αυξάνουν την ένταση και αποσταθεροποιούν την ευρύτερη περιοχή''.
Εκτός των άλλων, το Στέιτ Ντιπάρμεντ αποφάσισε να στείλει ένα ακόμα μήνυμα προς την τουρκική πλευρά, ανακοινώνοντας τη μερική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.