Με ποιο τρόπο επιδιώκει η Γερμανία να καθίσει στο ίδιο τραπέζι Ελλάδα και Τουρκία;
STRATEGO | 24/08/20
Ιδιαιτέρως ψηλά στην ατζέντα της Άγκελα Μέρκελ φαίνεται πως βρίσκεται η κρίση που προκύπτει ανάμεσα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς η Γερμανίδα Καγκελάριος κινεί ήδη τις απαραίτητες εκείνες διαδικασίες που θα διώξουν τα σύννεφα πάνω από Αθήνα και Άγκυρα.
Όπως έχουμε γράψει ξανά, το Βερολίνο δεν επιθυμεί για κανένα λόγο ανάλογες εντάσεις με αυτές του Μαρτίου στον Έβρο, και του παρόντος στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.
Φυσικά, παρά το γεγονός πως οι εντάσεις αυτές ενορχηστρώνονται εκ μέρους του Ερντογάν, δεν υπάρχει στην Γερμανία το απαραίτητο πολιτικό σθένος ώστε να μπει «φρένο» στις προκλητικές αυτές κινήσεις, μια και οι σχέσεις Βερολίνου – Άγκυρας είναι, και πρέπει να είναι καλές.
Αυτού του είδους η «ανάγκη» προκύπτει για πολλαπλούς λόγους, και σχετίζεται είτε με την συνεισφορά της Τουρκίας στον γερμανικό προυπολογισμό μέσω της αγοράς εξοπλιστικών, είτε με τον μεγάλο αριθμό μεταναστών από την Τουρκία που η Γερμανία διαθέτει, είτε με τον φόβο που προκαλεί στο Βερολίνο η Άγκυρα με τις απειλές της λόγω του μεταναστευτικού.
Λίγο έως πολύ επομένως είναι φανερό πως στην Καγκελαρία δεν επιδιώκουν να τεντωθεί περισσότερο το σχοινί ανάμεσα στις δύο χώρες. Με αυτού του είδους την πλούσια ατζέντα λοιπόν ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών ετοιμάζει αύριο βαλίτσες, ώστε αναχωρώντας από την Γερμανία, να προσγειωθεί πρώτα στην Αθήνα και ακολούθως στην Άγκυρα.
Ο Χάικο Μάας θα φτάσει στην χώρα μας αύριο, και θα έχει συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, όπου και θα αναλυθούν ενδελεχώς οι εξελίξεις της κρίσης της Ανατολικής Μεσογείου.
Με το πέρας της συνάντησης, θα ταξιδέψει στην Τουρκία, ώστε να έχει συνάντηση με τον ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Από τη πλευρά της πάντως η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει πως είναι φανερά υπέρ του διαλόγου με την Άγκυρα, αρκεί να μπει ένα οριστικό «τέλος» στην προκλητικότητα της και στη μέθοδο των απειλών.