Όλο το παρασκήνιο τις συνάντησης των δύο Υπουργών Αμύνης.
STRATEGO | 13/02/20 - 13.06
Το ανέμεναν αρκετά και οι δύο πλευρές αυτό το έστω και ολιγόλεπτο τετ-α-τετ, και τελικώς έγινε πράξη, μιας και τα ζητήματα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία είναι πολλά και ανοιχτά.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν αποφασισμένος να θέσει ένα προς ένα τα θέματα τα οποία θεωρεί πως χρίζουν συζήτησης και ανάλυσης, και αυτό ακριβώς έπραξε.
Επίσημες ανακοινώσεις με πληροφορίες σχετικά με το ουσιαστικό θέμα των συζητήσεων δεν έχουμε, καθώς αμφότερες οι δύο πλευρές επέλεξαν να σχολιάσουν με τρόπο λακωνικό τη σχετική συνάντηση, αποφεύγοντας να παραθέσουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Η συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ πραγματοποιήθηκε χρονολογικά εντός ενός ιδιαίτερα τεταμένου κλίματος.
Το θερμόμετρο έχει χτυπήσει κόκκινο, είτε στο Αιγαίο, είτε κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου πλέον έχει χαθεί το μέτρημα αναφορικά με το πόσες χώρες έχουν στείλει ναυτικές τους δυνάμεις για επίβλεψη.
Ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Αμύνης αποφάσισε να μην ‘’τραβήξει’’ το σχοινί και να διατηρήσει τα όποια του επιχειρήματα και παράπονα εντός ενός φυσιολογικού πλαισίου, επιδιώκοντας έναν ουσιαστικό και αποτελεσματικό διάλογο με τον Τούρκο ομόλογο του.
Σε πρώτο βαθμό ξεκαθάρισε πως μοιάζει ελαφρώς ουτοπικό το να συζητούν επισήμως οι δύο χώρες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, και η Τουρκία να προβαίνει σε ενέργειες που πλήττουν την σιγουριά της μίας χώρας προς την άλλη.
Παράλληλα τόνισε στον ομόλογο του πως η Ελλάδα είναι πλήρως αποφασισμένη το επόμενο διάστημα να υπερασπιστεί με κάθε κόστος τα κυρίαρχα δικαιώματα της, σε περίπτωση που αυτά προσβληθούν και απειληθούν ευθέως.
Εύκολα κάποιος αντιλαμβάνεται πως αυτό αποτέλεσε ένα ‘’καρφί’’ προσωπικά προς τον ίδιο τον Ακάρ, ο οποίος πολλάκις έχει αμφισβητήσει μέρος της ελληνικότητας του Αιγαίου, εμπλέκοντας ορισμένες φορές ακόμα και την Κρήτη.
Συγχρόνως από την συζήτηση δε γινόταν να λείψει και η περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε στον Τούρκο Υπουργό Εθνικής Αμύνης πως πρέπει εκ μέρους της Τουρκίας να μπει ένα ‘’στοπ’’ αναφορικά με τις δράσεις στην Μεσόγειο, καθώς αποτελεί ως ένα βαθμό μη υπεύθυνη στάση η επιλογή της να αμφισβητεί την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη άλλων χωρών.
Ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Αμύνης ενημέρωσε άμεσα τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα όσα ειπώθηκαν.
Στο Μαξίμου, όπως και στο Πεντάγωνο, εκτιμούν πως αποτέλεσε μία ουσιαστική συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές, τηρούν όμως στάση αναμονής αναφορικά με το κατά πόσο και αν θα εφαρμοστούν τα όσα αναλύθηκαν και ειπώθηκαν.