Με βάση το ρεπορτάζ, η Ιταλία συμπεριλαμβανόταν εντός εκείνων των χωρών που είχαν δείξει τη διάθεση να εμπλακούν στη διαδικασία ναυτικών περιπολιών στο χώρο της Μεσογείου, με σκοπό φυσικά την άμεση εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη εκ μέρους του ΟΗΕ.
STRATEGO | 12/02/20 - 14.03
Δε δείχνει όμως την ίδια διάθεση και η Αυστρία η οποία έως τώρα συνεχίζει να διατηρεί επιφυλάξεις αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, προκαλώντας εμπόδια στη προσπάθεια της Ε.Ε. να εφαρμόσει τα όσα έχει αποφασίσει.
Τα εμπόδια που προβάλει η Αυστρία έως τώρα σχετίζονται περισσότερο με το μεταναστευτικό.
Θεωρεί πως η περιπολίες στο χώρο της Μεσογείου θα προκαλέσουν νέες ροές μεταναστών στην Ευρώπη γεγονός το οποίο η Βιέννη δε θα το ήθελε να το δει να γίνεται πράξη για κανέναν απολύτως λόγο.
Ως προς αυτό το επιχείρημα, η Αυστρία δεν είναι μόνη.
Η Ιταλία εκφράζει κι αυτή την άποψη πως η ναυτικές περιπολίες στο χώρο της Μεσογείου πρέπει να έχουν αποκλειστικό στόχο, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο, από τα όσα συμφωνήθηκαν στην διάσκεψη του Βερολίνου αναφορικά με τη Λιβύη.
Επομένως στόχος των χωρών που θα πραγματοποιούν ναυτικές περιπολίες, πρέπει να είναι η ενίσχυση των προσπαθειών για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις δύο αντίπαλες δυνάμεις στην Λιβύη.
Αυτό άλλωστε τόνισε σε έντονο ύφος η Ιταλίδα Υφυπουργός Εξωτερικών, Εμανουέλα Κλαούνια Ντελ Ρε.
Ερωτηματικό παραμένει το αν έγινε ανάλογη συζήτηση του Νίκου Δένδια με τον Ιταλό ομόλογο του, κατά την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Ρώμη προ εβδομάδος.
Όσο όμως κι αν η Ευρωπαική Ένωση διαβεβαιώνει την Αυστρία, η Βιέννη συνεχίζει να διατηρεί τρανές επιφυλάξεις αναφορικά με το συγκεκριμένο πλάνο.
Θεωρεί πως αντιμετωπίζεται ως ‘’χώρα-στόχος’’ για τους μετανάστες που επιθυμούν να μεταφερθούν στην Γερμανία και σε άλλες όμορες χώρες.
Επομένως δείχνει τη διάθεση να συνεχίσει να ασκεί ανάλογα εμπόδια για την έγκριση ναυτικών περιπολιών στη περιοχή της Μεσογείου.
Οφείλουμε να καταγράψουμε πως για να γίνει πράξη κάτι τέτοιο, απαιτείται η ομόφωνη έγκριση των κρατών μελών της Ένωσης.