Νέες συνθήκες θα πρέπει να υιοθετήσουν οι οπλίτες από εδώ και στο εξής
STRATEGO | 15/05/20
Μία ιδιόμορφη και πρωτότυπη κατάσταση θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Γ’ ΕΣΣΟ του 2020 που θα τοποθετηθεί στις στρατιωτικές μονάδες το επόμενο διάστημα.
Πιο συγκεκριμένα, οι οπλίτες θα παρουσιαστούν από τις 9 έως και τις 12 Ιουνίου. Ο προγραμματισμός κανονικά αφορούσε τον Μάιο, αλλά οι τρέχουσες εξελίξεις με τον κορωνοιό άλλαξαν τα δεδομένα, καθυστερώντας σχεδόν έναν μήνα την κατάταξη τους.
Όπως αναφέρουν πηγές του Υπ. Αμύνης, η συγκεκριμένη ΕΣΣΟ ανέκαθεν εμπεριείχε λίγα άτομα, καθώς οι περισσότεροι επιδιώκουν να παρουσιάζονται το φθινόπωρο. Πλέον, και εξαιτίας του φόβου για την πανδημία, αυτός ο αριθμός ήταν ακόμα μικρότερος. Άλλες χρονιές, η σειρά αυτή προκαλούσε πονοκέφαλο εξαιτίας των ελαχίστων οπλιτών, φέτος όμως που γίνεται προσπάθεια αποφυγής συνωστισμού, μάλλον το Υπ. Αμύνης το βλέπει με καλό μάτι.
Τίποτα πάντως δεν θα θυμίζει το παρελθόν. Σε πρώτο βαθμό, με το πέρας της εκπαίδευσης των νεοσυλλέκτων, πραγματοποιούνταν μεγαλειώδης διαδικασία ορκωμοσίας, παρουσία φίλων και συγγενών. Φέτος κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, αφού η ορκωμοσίες θα πραγματοποιούνται μόνο με παρόντες τους νεοσύλλεκτους και το μόνιμο προσωπικό κάθε μονάδας.
Την ίδια ώρα, στο Υπ. Αμύνης σχεδιάζουν και τους κανόνες τήρησης υγιεινής, ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις καταγεγραμμένων κρουσμάτων. Σε πρώτο βαθμό στόχος είναι ο όσο το δυνατόν μεγαλύτερες αποστάσεις στους θαλάμους μεταξύ των οπλιτών. Συγχρόνως, έχει δοθεί και σαφής οδηγία για χρήση μάσκας εντός του ΚΨΜ και αποφυγή συνωστισμού, με τις ουρές να σχηματίζονται με απόσταση μεταξύ των θαμώνων.
Για να μειωθεί όσο περισσότερο γίνεται και ο συνωστισμός, στόχος είναι να περιοριστεί και η παρουσία του μόνιμου προσωπικού, σε ότι αφορά τις μονάδες που φιλοξενούν νεοσύλλεκτους.
Τέλος, μεγάλη συζήτηση γίνεται και σχετικά με τις άδειες, καθώς δεν έχουν έως τώρα λείψει τα παράπονα, εκ μέρους οπλιτών, που δηλώνουν πως οι μονάδες τους αρνήθηκαν όλο αυτό το διάστημα να τους χορηγήσουν ημέρες ξεκούρασης, καταγγέλλοντας επί της ουσίας πως βρίσκονταν σε άτυπη καραντίνα, άνευ της συγκατάθεσης τους.
Πηγές του Υπ. Αμύνης αρνούνται κατηγορηματικά τέτοιου είδους συμβάντα, τονίζοντας πως οι άδειες δίνονταν πρωτίστως σε όσους επικαλούνταν λόγους υγείας, ή ζητήματα οικογενειακού χαρακτήρα.