Στην διεθνοποίηση των ανοιχτών ζητημάτων της με την Τουρκία βασίζεται εκ νέου η Ελλάδα
STRATEGO | 10/05/20
Από το ξεκίνημα κιόλας της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, κατέστη ολοφάνερο πως σε σχέση με την Τουρκία και τις διαφωνίες μαζί της, η Ελλάδα θα βασιζόταν αποκλειστικά και μόνο στο διπλωματικό της όπλο, διεθνοποιώντας τα όποια ανοιχτά ζητήματα είχε μαζί της.
Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατ’ επέκταση και του Νίκου Δένδια, αποτέλεσε η ενημέρωση όλων όσων εμπλέκονται, αλλά κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πολλοί εξέφραζαν την άποψη πως ο δίαυλος επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον ήταν αχρείαστος, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ είναι απολύτως ταυτιζόμενος με τον Ταγίπ Ερντογάν. Αμφότεροι άλλωστε έχουν δεχθεί πως πέραν των τυπικών τους σχέσεων, τους συνδέει και μία στενή φιλία.
Επιλογή του Μαξίμου όμως ήταν και είναι η Ελλάδα να συνεχίζει να ‘’πατά’’ πάνω στις καλές της σχέσεις με τον Λευκό Οίκο, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση ‘’χαρίζει’’ και τυπικά έναν σύμμαχο στην Άγκυρα.
Κατά την επίσκεψη του στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του τρέχοντος έτους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε έναν και μόνο αποκλειστικό στόχο. Να καταστήσει απολύτως σαφές προς τον Ντόναλντ Τραμπ πως η Ελλάδα δεν έχει τη διάθεση να βγει χαμένη, είτε αυτό αφορά το προσφυγικό, είτε την Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε, το μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού ελήφθη και με το παραπάνω. Για το λόγο αυτό το State Department στις ανακοινώσεις του επιδιώκει, τουλάχιστον φανερά, να κρατά ίσες αποστάσεις. Αυτό άλλωστε έκανε σχολιάζοντας και το τοίχος που ύψωσε η Ελλάδα στον Έβρο προ μηνών.
Επί του παρόντος, η Αθήνα διαπιστώνει πως η τουρκική προκλητικότητα επιστρέφει, και πως μάλιστα θα διογκωθεί κατά το προσωρινό πέρας της κρίσης του κορωνοιού.
Για το λόγο αυτό επιδιώκει να κρατά ‘’ζεστές’’ τις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον, κρατώντας έναν χρήσιμο δίαυλο επικοινωνίας.
Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε και η πρόσφατη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.