Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κερδίζει με το… σπαθί του τον σεβασμό όλων στο Μέγαρο Μαξίμου
STRATEGO | 30/03/20
Δεν αποτελούσε από τα πολύδιαφημισμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα η είδηση της επιλογής του προσώπου του για τη θέση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, να προκαλέσει αρκετά ερωτηματικά εντός κι εκτός Μαξίμου.
Η κρίση που ξέσπασε στα βορειοανατολικά σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο, αντιμετωπίστηκε από τη πρώτη κιόλας στιγμή ως μία απειλή πέρα ως πέρα ασύμμετρη, μιας και ο Ερντογάν φαινόταν αποφασισμένος να πάει μέχρι τέλους την εκμετάλλευση ανθρώπινων ψυχών προς ίδιο και εθνικό όφελος.
Όπως έχει αποδειχθεί αυτούς τους πρώτους 9 μήνες διακυβέρνησης του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να εφαρμόζει μία ισορροπία στο τρόπο ελέγχου του έργου των Υπουργών του. Παρεμβαίνει, αλλά με τρόπο διακριτικό και αποτελεσματικό, ώστε κάθε κυβερνητικό στέλεχος ναι μεν να διαθέτει ελευθερία κινήσεων, αλλά να πατά πάνω στις βάσεις που το Μαξίμου θέτει.
Ο τρόπος με τον οποίο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος χειρίστηκε την κρίση του Έβρου, δικαίωσε στο 100% τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επιλογή του.
Κυρίως λόγω της εύλογης και αναπόφευκτης σύγκρισης με έναν πρώην προκάτοχο του, τον Πάνο Καμμένο. Ο νέος ΥΠΕΘΑ δεν αναλώθηκε σε αχρείαστες δηλώσεις και επικοινωνιακά shows.
Κοίταξε την απειλή που δέχθηκε η Ελλάδα κατάματα, και κατέστρωσε (πάντα σε συνεννόηση με το Μαξίμου) ένα συγκεκριμένο και εμπεριστατωμένο πλάνο.
Αυτό που άπαντες παραδέχονται είναι πως ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τήρησε τις απαραίτητες ισορροπίες. Σεβάστηκε πλήρως την ιεραρχία αλλά και την εμπειρία που διακρίνει τις Ένοπλες Δυνάμεις, αντιλαμβανόμενος πλήρως τα όρια του αξιώματος του.
Έτσι, λειτουργώντας με τον σωστό τρόπο, κατάφερε να πετύχει άψογη συνεργασία με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, και το έργο εκείνων να κριθεί πλήρως αποτελεσματικό.