Το ‘’Stratego’’ ψάχνει και βρίσκει τις παραμέτρους εκείνες που έκριναν τη μάχη στο μέτωπο των Καστανέων.
STRATEGO | 28/03/20
Πριν ακριβώς ένα μήνα από σήμερα, ο Ταγίπ Ερντογάν επεδίωκε να φέρει σε Ελλάδα και Ευρώπη έναν ιδιαιτέρως ισχυρό πονοκέφαλο. Αυτό θα το επιτύγχανε μέσω της εντολής του για μαζική μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Το μόνο βέβαιο είναι πως ο Τούρκος Πρόεδρος δεν ανέμενε σε καμία των περιπτώσεων όλα όσα διαδραματίστηκαν στη συνέχεια.
Ποιοι λόγοι τελικά έβγαλαν την Ελλάδα νικήτρια σε αυτή τη μάχη, και την Τουρκία μεγάλη χαμένη;
1) Σε πρώτο βαθμό, πολλά κρίθηκαν εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε την συγκεκριμένη εκκρεμότητα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τήρησε τις απαραίτητες ισορροπίες, δίχως να περνά τα εσκαμμένα. Δε πιάστηκε… στον ύπνο, αλλά αντιθέτως χρησιμοποίησε ότι μέσο διέθετε ώστε να προστατέψει τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αξίζει παράλληλα να σημειώσουμε πως επικοινωνιακά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη –όσο πρόσφορο και αν ήταν το έδαφος- δεν έδωσε στην συγκεκριμένη διαμάχη άλλου είδους πρόσχημα. Τήρησε τις ισορροπίες και έκανε απλώς το αυτονόητο.
2) Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η άμεση στήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα. Αυτό η χώρα μας το πέτυχε εξαιτίας της επιλογής της –μήνες τώρα- να βαδίσει πάνω στο διπλωματικό μονοπάτι. Πολύ πριν τα όσα διαδραματίστηκαν στον Έβρο, η ελληνική κυβέρνηση είχε επιλέξει μία πολύ συγκεκριμένη τακτική: την ‘’διεθνοποίηση’’ των τουρκικών προκλήσεων. Όταν η Τουρκία έφτασε στο σημείο να οδηγηθεί στην μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων ετών, άπαντες στην Ευρώπη, όπως και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, γνώριζαν πολύ καλά το όλο πλαίσιο. Η στάση που διατήρησαν οι σύμμαχοι της Ελλάδας επί του θέματος, αποτέλεσε ουσιαστικά ένα μήνυμα προς τον Ερντογάν πως σε αυτή τη μάχη που ο ίδιος άρχισε, είναι απελπιστικά μόνος.
3) Εντός της εξίσωσης που οδηγεί στην μεγάλη ήττα της Τουρκίας και προσωπικά του Ταγίπ Ερντογάν, θα συμπεριλάβουμε και τον… πανικό της. Όσο διαρκούσε η ‘’μάχη’’ στον Έβρο, η Τουρκία δεν έβγαζε ψυχραιμία. Έβγαζε άγχος και στρες. Δηλώσεις περί ‘’ναζιστικών συμπεριφορών’’ της Ελλάδας, και πολλά άλλα, που αποδείκνυαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως η Τουρκία παλεύει να βγει κερδισμένη σε μία μάχη που βρέθηκε με τη πλάτη στο τοίχο από το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο.
4) Τέλος, θα συμπεριλάβουμε εντός των αιτιών που οδήγησαν στην άτακτη υποχώρηση της Τουρκίας, το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην γειτονική χώρα το τελευταίο διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, ο Εντογάν δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο. Ήττα στην Λιβύη, συνεχιζόμενες αποτυχίες στην Συρία, και μαζί με όλα αυτά, κάκιστη αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοιού. Με όλα αυτά να τον απασχολούν συγχρόνως, ήταν δεδομένο πως δε θα άντεχε περισσότερο να δηλώνει παρών σε μία μάχη που φαινόταν χαμένη.