Ποιοι οι λόγοι για τους οποίους πλέον η Άγκυρα αναζητά διάλογο με την Ελλάδα και πόσο ψηλά βάζει τον πήχη το Μαξίμου;
Μία «ιδιαίτερη» περίοδο φαίνεται πως διανύουν οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς μετά από σχεδόν ένα χρόνο πολλών συγκρούσεων και διαφορών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να καθίσουν σε κοινό τραπέζι συζητήσεων.
Το 2020 αποτέλεσε για τις δύο χώρες μία χρονιά ικανή να προκαλέσει σύρραξη. Είτε στο μέτωπο του Έβρου, είτε στο πεδίο του Αιγαίου, οι δύο χώρες «φλέρταραν» συνεχώς μία την τέλεση ενός θερμού επεισοδίου.
Τελικώς, όπως όλα δείχνουν, η νέα χρονιά φέρνει διαφορετικό αέρα στις μεταξύ τους σχέσεις, καθώς αμφότερες οι δύο πλευρές δείχνουν διατεθειμένες να βάλουν νερό στο κρασί τους, ξεκινώντας έναν διάλογο που επί του παρόντος ουδείς γνωρίζει που θα καταλήξει.
Οφείλουμε σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσουμε πως σε περίπτωση που η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιηθεί, τότε θα πρόκειται για μία στροφή 180 μοιρών εκ μέρους του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος και πριν σχεδόν έναν χρόνο απέκλειε το ενδεχόμενο έστω να βρεθεί στο ίδιο δωμάτιο με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Προσπαθώντας κάποιος να εξηγήσει την αιτία πίσω από την διάθεση του Τούρκου Προέδρου να σπάσει τον πάγο με την Κυριάκο Μητσοτάκη, εντοπίζει ορισμένες συγκεκριμένες παραμέτρους.
Σε πρώτο βαθμό στο γεγονός πως προσπαθεί να πείσει το εσωτερικό του πως η πρωτοβουλία των κινήσεων είναι δικό του προνόμιο, και σε δεύτερο βαθμό στο γεγονός πως πλέον επιδιώκει να δείξει μία καλή εικόνα τόσο στην Ευρωπαική Ένωση, όσο και στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ερωτηματικό πλέον μένει το πώς θα κινηθεί ο Ερντογάν από εδώ και πέρα, και πόσο αυτές οι πολιτικές ελιγμού θα συνεχίσου να συμπαρασέρνουν τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου προφανώς και γνωρίζουν πως οι τακτικές του Ερντογάν κρύβουν παγίδες, γι’ αυτό και ο όποιος διάλογος αρχίσει, θα ξεκινήσει με έναν πήχη ιδιαιτέρως χαμηλό.
Άλλωστε η βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, απασχολεί περισσότερο την Άγκυρα παρά την Αθήνα, μιας και η Τουρκία είναι αυτή η οποία στοχεύει να βελτιώσει το προφίλ της στο διεθνές στερέωμα και να αποκαταστήσει την φήμη της στον δυτικό κόσμο.