Ποιος ο ρόλος που αναλαμβάνει ο Τζο Μπαίντεν και γιατί Ευρώπη και Ελλάδα τον «ποντάρουν» πολλά πάνω του;
Ανεξαρτήτως του αν κάποιος εκτιμά ή όχι τον Ντόναλντ Τραμπ, δεν είναι δυνατόν να αρνηθεί το γεγονός πως απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε το στίγμα του κατά την τετραετή του παρουσία στον Λευκό Οίκο.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως εννοούμε πως οι πολιτικές του υπήρξαν λυσιτελείς για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το στίγμα του ένας Πρόεδρος ή ένας Πρωθυπουργός μπορεί να το αφήσει ακόμα με αρνητική έννοια.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος και κατά τα τους 48 μήνες που άσκησε τα καθήκοντα του Προέδρου των ΗΠΑ «κατόρθωσε» να μικρύνει επικίνδυνα το μέγεθος της Αμερικής και το εκτόπισμα της στο διεθνές στερέωμα, παρά το γεγονός πως προεκλογικό του «μότο» υπήρξε το «Make America Great Again».
Τρανή απόδειξη του γεγονότος πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έπαψαν να αποτελούν «φόβητρο» κατά την παραμονή Τραμπ στο Λευκό Οίκο, αποτελεί το γεγονός πως την ίδια εκείνη χρονική περίοδο δόθηκε πρόσφορο έδαφος σε δύο ανταγωνιστές της Ουάσινγκτον για δράση σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
Ο λόγος φυσικά για το Πεκίνο και την Μόσχα, όπου είδαν το «τέρμα» άδειο, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να απέχουν χαρακτηριστικά και τελείως συνειδητά από την μερίδα του λέοντος.
Μαζί τους, δυνατότητα να βγει… έξω από το πάπλωμα απέκτησε και η Τουρκία, με τον Ερντογάν να εκμεταλλεύεται άρδην την άνεση που του παρείχε ο Ντόναλντ Τραμπ, με αποτέλεσμα να ψηλώσει επικίνδυνα ο ρόλος της Άγκυρας στις διεθνείς εξελίξεις.
Όλο αυτό το ανακάτεμα της τράπουλας, τόσο η Ευρώπη γενικά, αλλά όσο και η Ελλάδα ειδικά, το παρατηρούσαν με αρκετή υπομονή, αλλά κυρίως με συναίσθημα ήττας. Όσο και αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αρνείται να το παραδεχθεί, το ύψος το οποίο σε διπλωματικό επίπεδο η Άγκυρα έχει αποκτήσει, καθίσταται ισχυρό πρόβλημα για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, με αποτέλεσμα πλέον η Γηραιά Ήπειρος να έχει αποκτήσει ένα βραχνά από τον οποίο δεν μπορεί να απεμπλακεί.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα, δεν χωρά η παραμικρή αμφιβολία πως ο τρόπος δράσης της Τουρκίας παρενοχλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, κάτι που κατάφορα συμβαίνει σχεδόν όλο το 2020.
Συμπερασματικά, η Προεδρία Μπάιντεν, η οποία επισήμως ξεκινά το 2021, οφείλει να καταστήσει τις ΗΠΑ ξανά «υπερ-δύναμη», μία κίνηση η οποία θα προκαλέσει οφέλη όχι μόνον στην Αμερική αλλά και σε άλλους παράγοντες της διεθνούς σκακιέρας, για τους οποίους και αποτελούν «αγκάθια» η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία.
Για όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ακολουθήστε το TomorrowNews.gr στο GOOGLE NEWS