Ο σθεναρός και αποτελεσματικός τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε η Ελλάδα την τουρκική απόπειρα υβριδικής εισβολής με διοχέτευση λαθρομεταναστών κατά το τελευταίο δεκαήμερο, έχει προκαλέσει εθνική ανάταση στην ελληνική κοινωνία, που βλέπει ότι η Ελλάδα έχει ξανά σύνορα και νόμους, καθώς και τα μέσα και τη βούληση να επιβάλει το σεβασμό τους.
Πρόκειται για «αλλαγή παραδείγματος» στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η ελληνική κοινωνία τον εαυτό της: ως τώρα κυριαρχούσε η άποψη ότι η ανεξέλεγκτη είσοδος μεταναστών είναι ευκταία ή αναπόφευκτη, εκλογικευμένη με επιχειρήματα ανθρωπισμού, προτάσεις για Νόμπελ Ειρήνης κλπ. Σήμερα η ελληνική κοινωνία ανακαλύπτει ότι η ανεξέλεγκτη είσοδος μεταναστών δεν είναι υποχρεωτική συνθήκη – ότι υπάρχει και άλλος τρόπος.
Αντίστοιχη «αλλαγή παραδείγματος» συντελέστηκε και στον τρόπο που αντιμετωπίζει την Ελλάδα η Ευρώπη. Με το άνοιγμα των συνόρων το 2015, η Ελλάδα είχε μετατραπεί σε ακούσιο (ή και εκούσιο…) συνεργό του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην προσπάθειά του να πλημμυρίσει την Ευρώπη με μουσουλμάνους μετανάστες. Το αποτέλεσμα της ελληνικής πολιτικής «μπαίνουν, λιάζονται και εξαφανίζονται» το 2015-2016 ήταν να αναγκαστεί η Ευρώπη να κλείσει τα σύνορά της με την Ελλάδα και να διαπραγματευτεί απευθείας με τον εκβιαστή Ερντογάν. Σήμερα η Ευρώπη ανακαλύπτει ότι η Ελλάδα, αντί για συνεργός στον εκβιασμό του Ερντογάν, μπορεί να γίνει ασπίδα που θα την προστατέψει από αυτόν, παίζοντας στρατηγικό ρόλο για την Ευρώπη αλλά και για την ίδια. Και είναι εντυπωσιακό το κύμα συμπαράστασης στα ευρωπαϊκά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που σαρώνει και τις φιλότουρκες φωνές κάποιων ΜΜΕ (ειδικά γερμανικών και ολλανδικών), που «τρώνε κράξιμο» από τους αναγνώστες τους.
Αφουγκραζόμενη την κοινή γνώμη, η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισκέφθηκε σύσσωμη τον Εβρο μαζί με την ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, σε ένα ηχηρό μήνυμα συμπαράστασης. Η δραστήρια ελληνική διπλωματία απέσπασε επίσης δήλωση «κατανόησης» από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ν. Τραμπ, καθώς και καταδικαστική για την Τουρκία δήλωση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ. Σε γενικές γραμμές η διεθνής μάχη των εντυπώσεων φαίνεται να έχει κερδηθεί επί του παρόντος, αν και η συνεχιζόμενη βροχή fake news από τουρκικής πλευράς επιβάλλει συνεχή επικοινωνιακή προσπάθεια και στην ελληνική πλευρά.
Αυτά ήταν τα καλά νέα, που δεν είναι λίγα ούτε αμελητέα. Και πρέπει να δοθούν τα εύσημα στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για το σωστό σχεδιασμό και τα καλά αντανακλαστικά της, στο προσωπικό για την αυταπάρνηση και το υψηλό ηθικό του, καθώς και στο λαό του Έβρου που βοήθησε άμεσα όπου κλήθηκε και σε όλη την ελληνική κοινωνία που έδειξε με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή της. Υπάρχουν όμως και κακά νέα: αυτό που ζήσαμε ως τώρα είναι μόνο η αρχή. Θα ήταν τεράστιο σφάλμα να επαναπαυθεί η ελληνική πλευρά στην πρώτη «νίκη» που επιτεύχθηκε στον Έβρο.
Ο Ρ.Τ. Ερντογάν χρειάζεται απεγνωσμένα μια νίκη. Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Μαρτίου στη Μόσχα υπέγραψε με τον Β. Πούτιν μια συμφωνία με την οποία ουσιαστικά αναγνωρίζει τα εδαφικά κέρδη που πέτυχε ο συριακός στρατός τους τελευταίους μήνες στην περιοχή του Idlib, εγκαταλείποντας την προσπάθεια ανακατάληψής τους, που κόστισε και τουλάχιστον 33 νεκρούς από αεροπορικό βομβαρδισμό. Επιπλέον, η τουρκική λίρα συνεχίζει την πτωτική της πορεία, ενώ η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς σε κρούσματα κορωνοϊού στην Τουρκία (την ώρα που το γειτονικό Ιράν έχει σοβαρό πρόβλημα), προξενεί υποψίες ότι ενδεχομένως αποκρύπτεται μια επιδημία σοβαρής έκτασης. Υπό τις συνθήκες αυτές, ο Ερντογάν έχει ανάγκη έναν αντιπερισπασμό για την τουρκική κοινή γνώμη, και μάλιστα νικηφόρο.
Ο Τούρκος πρόεδρος προφανώς υπολόγισε ότι θα πετύχαινε αυτόν τον αντιπερισπασμό, επιβάλλοντας στην Ελλάδα τη διέλευση των μεταναστών και εκβιάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση για υποστήριξη στη Συρία ή/και παροχή πρόσθετων κονδυλίων. Πιθανότατα εξεπλάγη από την ελληνική αντίδραση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψει τον σχεδιασμό του. Χθες και προχθές η τουρκική πλευρά προέβη σε σαφείς κινήσεις κλιμάκωσης, στέλνοντας 1.000 πρόσθετους αστυνομικούς και χρησιμοποιώντας τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομίας σε προσπάθεια να κατεδαφίσει τον συνοριακό φράχτη στην περιοχή των Καστανιών. Το ερώτημα είναι, μέχρι ποιου σημείου θα κλιμακώσει την κατάσταση η Τουρκία.
Πηγή : http://e-amyna.com/