Η επέλαση της πανδημίας COVID-19 έχει θορυβήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες που αναζητούν λύσεις. Τι θα συζητήσουν σε λίγες ώρες στη Σύνοδο Κορυφής και τι αναμένεται να ζητήσει η Ελλάδα.
Υπό τον φόβο γενικευμένων lockdown σε κράτη-μέλη της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν το απόγευμα της Πέμπτης με σκοπό να συντονίσουν τις κινήσεις τους και να χαράξουν, αν αυτό καταστεί δυνατό, μια κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και των επιπτώσεών της.
Αν και η τηλεδιάσκεψη αφορά κυρίως την πανδημία, τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος αναμένεται να θέσουν ξανά το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.
Η επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στη Νίκαια ενδέχεται να φέρει τροποποίηση στο περιεχόμενο της ατζέντας και με τον τρόπο αυτό η ισλαμική τρομοκρατία να βρεθεί εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων.
Διπλωματικές πηγές και αναλυτές συμφωνούν στο ότι πέρα από μια κοινή πολιτική για την καραντίνα, αρκετοί από τους Ευρωπαίους ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα σε κάθε περίπτωση.
Και αυτό επειδή οι αρμόδιοι επί των οικονομικών στα κράτη της ΕΕ συγκλίνουν σε ένα σημείο: το κόστος για τις επιχειρήσεις αναμένεται δυσβάσταχτο αν δεν υπάρξει κάποια ανακοπή του κύματος της πανδημίας ως τα Χριστούγεννα, χρονική περίοδο όπου παραδοσιακά υπήρχε μεγάλη εμπορική και τουριστική κίνηση.
Η Ελλάδα αναμένεται να ζητήσει περισσότερα rapid tests που θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις και τον τουρισμό. Την ίδια στιγμή αναμένεται να ζητηθεί η οικονομική στήριξη για τις αερομεταφορές και για ολόκληρο τον κλάδο του τουρισμού. Επιπλέον, αν και εφόσον στη χώρα μας δεν εφαρμοστεί απαγόρευση μετακινήσεων ανάμεσα στις περιφέρειες λόγω της πανδημίας, θα επιχειρηθεί μια προσπάθεια στήριξης του εσωτερικού τουρισμού με κάποια ένεση ρευστότητας.
Αυτή είναι η εισήγηση του ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την οποία ο πρωθυπουργός αποδέχεται και αναμένεται να θέσει -μεταξύ άλλων- στην τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου.
Τι πρέπει να ζητήσει η Ελλάδα
«Ο κορονοϊός δημιουργεί απρόβλεπτες καταστάσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία. Βλέπουμε ότι όλες οι χώρες, η μία μετά την άλλη, πηγαίνουν σε νέα περιοριστικά μέτρα και καραντίνες. Σε πρώτο χρόνο, αυτό που πρέπει να κάνει η χώρα μας είναι να εστιάσει στην εφαρμογή της συμφωνίας του Ιουλίου που επήλθε ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες και στη διεκδίκηση των πόρων που της αναλογούν από τα 750 δισ. ευρώ. Να ξεκινήσει η εκταμίευση των κονδυλίων, αφού στείλουμε το εθνικό σχέδιο δράσης, χωρίς καμία ολιγωρία από την πλευρά μας» επισημαίνει ο δικηγόρος Πολύκαρπος Αδαμίδης, αναπληρωτής Καθηγητής Κοινοτικού Δικαίου, Προμηθειών και Διεθνών Σχέσεων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, μιλώντας στο Sputnik.
«Τα χρήματα αυτά, όμως, προϋπολογίστηκαν τον Ιούλιο του 2020, όταν δεν είχε έλθει ακόμα το δεύτερο κύμα της πανδημίας την ώρα που η ευρωπαϊκή και η ελληνική οικονομία ήταν αντιμέτωπες με τις συνέπειες του πρώτου κύματος. Δεδομένου των νέων συνεπειών που διαφαίνονται στον ορίζοντα από το δεύτερο κύμα, το ποσοστό της οικονομικής βοήθειας θα πρέπει να επαναξιολογηθεί. Θα χρειαστούν μεγαλύτερα ποσά γι' αυτό το νέο κατακλυσμιαίο κύμα. Χρειάζεται νέα ρευστότητα στην αγορά αφού η πρώτη και προαποφασισμένη ένεση ρευστότητας δεν έχει ξεκινήσει καν να υλοποιείται».
Αναφορικά με μια ενδεχόμενη ενίσχυση των δομών υγείας από την ΕΕ, ο ίδιος εξηγεί ότι οι πολιτικές της υγείας δεν είναι ευρωπαϊκές αρμοδιότητες.
«Ωστόσο πρέπει να αντιληφθούμε πως μετά από ένα οκτάμηνο κοινής μάχης με την πανδημία έχουμε λάβει την τεχνογνωσία ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού το δεύτερο κύμα. Τέτοιος μηχανισμός υπήρξε και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, όπως στην περίπτωση του Έμπολα. Μένει να ενεργοποιηθεί. Τώρα θα γίνει αντιληπτό εάν οι αρμόδιοι -εντός και εκτός Ελλάδας- έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα, έχουν κάνει την απαιτούμενη προεργασία για να αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας που όλοι γνώριζαν ότι θα έρθει».
Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Αδαμίδης σημειώνει:
«Αν η Τουρκία συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, τότε η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει κυρώσεις, να συντονίσει κινήσεις και να αξιοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο και εργαλείο και φυσικά να χρησιμοποιήσει τις πολύ κακές εντυπώσεις και τις εύλογες αντιδράσεις που δημιουργεί η γείτονα σε διεθνές επίπεδο. Θα είναι δική μας η ευθύνη αν δεν μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας. Δεν υπάρχουν άλλοθι για αδράνεια».
ΠΗΓΗ: sputniknews.gr