StrategoStratego
  • Αρχική
  • Άμυνα
  • Στρατηγική
  • Εξελίξεις
  • Τουρκία
  • Κόσμος
  • Άρθρα-αναλύσεις
Ελληνοτουρκικά: «Πυροσβεστικό» ρόλο αναλαμβάνει ξανά το Βερολίνο
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ελληνοτουρκικά: «Πυροσβεστικό» ρόλο αναλαμβάνει ξανά το Βερολίνο

Τι δράσεις αναλαμβάνει το επόμενο διάστημα προσωπικά η Άγκελα Μέρκελ ώστε να σβήσει την νέα σύγκρουση Αθήνας και Άγκυρας;

Πριν από μερικές ημέρες Ελλάδα και Τουρκία ήταν σχεδόν έτοιμες να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων, επιλύοντας τις όποιες διαφορές τους αφορούσαν τα θαλάσσια σύνορα στην πλευρά της Ανατολικής Μεσογείου.

Μάλιστα ο πάγος είχε «σπάσει» σε τέτοιο βαθμό όπου Δένδιας και Τσαβούσογλου είχαν το πρώτο τους τετ-α-τετ μετά από σχεδόν 1 χρόνο, δείγμα της προόδου που είχε συντελεστεί στις σχέσεις των δύο χωρών.

Όμως, η Τουρκία ήρθε και έβαλε ένα μεγάλο «στοπ» στην προαναφερθείσα διαδικασία, προχωρώντας σε μία ακόμα προκλητική ενέργεια, με αποδέκτη την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαική Ένωση.

Η απόφαση της να ανακοινώσει προ εβδομάδος νέα NAVTEX στα νερά του Καστελορίζου προκάλεσε την έντονη δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης, ναυαγώντας τα όποια σενάρια ήθελαν τις δύο χώρες να ξεκινούν τις συζητήσεις.

Η εξέλιξη αυτή δεν άρεσε καθόλου τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και στην Γερμανία, καθώς σε Ουάσινγκτον και Βερολίνο επιδιώκουν να μπει μία τελεία στην κόντρα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αν κάποιος θα έπρεπε να διαλέξει το πρόσωπο εκείνο το οποίο, συγκριτικά με τα υπόλοιπα, έχει τις μεγαλύτερες ικανότητες να εξαρτά και να μετριάζει τον Ταγίπ Ερντογάν, τότε θα επέλεγε δίχως πολύ σκέψη την Άγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος διαχρονικά έχει αποδείξει πως έχει την ικανότητα να περιορίζει την οξύθυμη πολιτική του Τούρκου Προέδρου, γεγονός το οποίο θα επιδιώξει και τώρα, προσπαθώντας να τον πείσει να βάλει νερό στο κρασί του και να ξεκινήσει από την αρχή να στηρίζει τον διάλογο ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Φυσικά αυτή τη φορά η Άγκελα Μέρκελ δεν θα κληθεί να πείσει μονάχα την πλευρά της Άγκυρας, αλλά και της Αθήνας.

Στο Μαξίμου θεωρούν πως ο Τούρκος Πρόεδρος απέδειξε πως δεν τηρεί τον λόγο του. Ανεξαρτήτως του τη στάση έχει σήμερα, η αυριανή του δράση είναι πλήρως απρόβλεπτη.

Υπό τις παρούσες συνθήκες λοιπόν η Ελλάδα είναι απίθανο να κάνει πολλά βήματα προς τα πίσω, γεγονός που επί του παρόντος απασχολεί αρκετά την πλευρά της Γερμανίας.

  • Προηγούμενο άρθρο: Παιχνίδι για σκληρά νεύρα γύρω από το Καστελλόριζο – Στα 14 ν.μ. το Oruc Reis Προηγούμενο
  • Επόμενο άρθρο: Τόκιο: Πλοία του κινεζικού λιμενικού μπήκαν στα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας Επόμενο

Τα πιο δημοφιλή

  • Πόσο κοντά ή μακριά βρισκόμαστε από την σύγκρουση Ελλάδας και Τουρκίας;
  • Κορωνοιός – Κόσμος : Μπορεί ο covid-19 να αλλάξει το γεωπολιτικό τοπίο; - Οι σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας & το μέλλον της Ευρωπαικής Ένωσης
  • ‘’Τρόμο’’ προκαλεί στην Άγκυρα η αναβάθμιση της ελληνικής αεροπορίας!
  • Πως η συμφωνία Ελλάδας και Ισραήλ ‘’ανακατεύει’’ τη τράπουλα στην Ανατολική Μεσόγειο;
  • Πόσο κοντά ή μακριά είναι η διεθνής απομόνωση της Τουρκίας και τι ρόλο έπαιξε το ταξίδι Μητσοτάκη στην Σαουδική Αραβία;
© 2025 Stratego.com.gr
  • Αρχική
  • Άμυνα
  • Στρατηγική
  • Εξελίξεις
  • Τουρκία
  • Κόσμος
  • Άρθρα-αναλύσεις