Το Oruc Reis και τα πλοία συνοδείας του εισήλθαν σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Μείωσε την ταχύτητά του, αλλά δεν έχει ρίξει ακόμα καλώδια.
Το Oruc Reis και τα πλοία συνοδείας του, έχουν εισέλθει σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας και βρίσκονται νότιτα του Καστελόριζου. Σύμφωνα με τη τουρκική NAVTEX, οι έρευνες που θα κάνουν οι Τούρκοι θα φθάσουν μέχρι τα 6,5 μίλια από το Καστελόριζο.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έκλεισε το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού λίγο πριν τις 10 σήμερα το πρωί. Το τελευταίο στίγμα του εντοπίζεται σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου.
Το Oruc Reis έχει μειώσει την ταχύτητά του, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανό να ρίξει καλώδια για να κάνει έρευνες.
Το ερευνητικό πλοίο εισήλθε σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το απόγευμα της Δευτέρας έχοντας αποπλεύσει από το λιμάνι της Αττάλειας.
Το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται στην περιοχή νότια του Καστελόριζου, την οποία η Τουρκία έχει δεσμεύσει για έρευνες μέχρι τις 22 Οκτωβρίου. Το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύουν 6 πολεμικά πλοία.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι "οι έρευνες , οι οποίες θα διαρκέσουν έως και τις 22 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, 15 χιλιόμετρα από το κοντινότερο χερσαίο σημείο της Τουρκίας και 425 χιλιόμετρα μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα".
Τα όρια της τουρκικής Navtex εκτείνονται σε απόσταση κάτω από τα 7 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, δηλαδή σε δυνητικά χωρικά ύδατα της χώρας μας (που δικαιούται με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας να τα επεκτείνει από τα 6 ν.μ. σε 12 ν.μ.) και όχι απλώς σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.
ΠΗΓΗ : news247.gt