Τον Ιούλιο, οι ΗΠΑ απείλησαν και πάλι να επιβάλουν κυρώσεις στην Άγκυρα επειδή αγόρασε το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία τo 2017.
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα πως η Βορειοαντλαντική Συμμαχία θα ήθελε η Τουρκία να βρει εναλλακτικές λύσεις αντί να αγοράσει τους ρωσικούς S-400, καθώς τα συγκεκριμένα συστήματα θέτουν σε κίνδυνο άλλα συμμαχικά αεροσκάφη και μπορεί να επισύρουν κυρώσεις από την Ουάσινγκτον.
«Ανησυχούμε για τις συνέπειες της απόκτησης του συστήματος S-400 από την Τουρκία» σημείωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Το σύστημα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα συμμαχικά αεροσκάφη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αμερικανικές κυρώσεις» διευκρίνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ, ενώ πρόσθεσε πως οι S-400 δεν μπορούν να ενσωματωθούν στα πρότυπα της αεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ.
«Προτρέπω την Τουρκία να συνεργαστεί με άλλους συμμάχους για να βρει εναλλακτικές λύσεις. Το συζητήσαμε αυτό στη σημερινή μας συνάντηση» συμπλήρωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι η Ουάσινγκτον ανάγκασε την Άγκυρα να αγοράσει τα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας, καθώς η Τουρκία «δεν μπορούσε να αποκτήσει αμερικανικά συστήματα αεροπορικής άμυνας ή άλλα παρόμοια συστήματα για την άμυνά της».
Μετά το πέρας της συνάντησης, το ΝΑΤΟ σε δήλωση ανέφερε πως «ο Γενικός Γραμματέας επαίνεσε τη συμβολή της Τουρκίας στις αποστολές του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν, του Ιράκ και του Κοσσόβου», ενώ χαιρέτισε και τη δημιουργία μηχανισμού στρατιωτικής απεμπλοκής μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αξίζει να σημειωθεί πως το σύστημα S-400 έχει λειτουργικό εύρος 400 χιλιομέτρων, πλήττοντας στόχους σε εύρος 150 χιλιομέτρων.
Αρκετές χώρες, όπως η Κίνα, η Τουρκία, η Ινδία και η Σαουδική Αραβία έχουν ήδη αγοράσει συστοιχίες S-400 ή έχουν υπογράψει σύμβαση για μελλοντική παράδοση.
ΠΗΓΗ : sputniknews.gr