Κατά πόσο οφείλεται στην Γερμανίδα Καγκελάριο η επιστροφή του Γιαβούζ από την Κύπρο;
ΠΗΓΗ - TomorrowNews.gr
Το δρόμο της επιστροφής έχει πάρει από χθες το πλωτό γεωτρύπανο Yavuz, επιστρέφοντας στο λιμάνι της Τασουτζού της Σελεύκειας, έπειτα από πολύμηνη παρουσία στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ.
Μαζί του φαίνεται πως πήρε στο ίδιο λιμάνι και το συνοδευτικό σκάφος Ertugrl Bey, με αποτέλεσμα πλέον να σημάνει λήξη συναγερμού στην Λευκωσία, αφού πλέον φαίνονται οι πρωταρχικοί της στόχοι να επιτυγχάνονται.
Φυσικά οφείλουμε να υπογραμμίσουμε πως το δεύτερο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας, το οποίο και έπλεε εντός της κυπριακής ΑΟΖ, συνεχίζει ακάθεκτο το έργο του. Ο λόγος φυσικά για το περίφημο Barbaros, το οποίο και παραμένει ανατολικά και νοτιοανατολικά της Αγίας Νάπας.
Πάντως, για να καταλήξουμε σε αυτό εδώ το σημείο, δηλαδή στις μικρές αυτές κινήσεις οπισθοχώρησης της Άγκυρας, εντοπίζεται ένα έντονο παρασκήνιο διπλωματικού χαρακτήρα.
Κατά την διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Νίκος Αναστασιάδης κατέφτασε με ιδιαιτέρως πλούσια ατζέντα, και κυρίως με σαφή διάθεση να επιμείνει στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, για την έντονη προκλητικότητα της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εκεί «πυροσβεστικό» ρόλο ανέλαβε η Γερμανίδα Καγκελάριος.
Η Άγκελα Μέρκελ είχε προσωπικό τετ-α-τετ με τον Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας του, καλώντας τον να μην επιμείνει σε ότι αφορά τις κυρώσεις κατά της Άγκυρας, δίνοντας του συγχρόνως σαφείς εγγυήσεις πως θα λάβει η ίδια προσωπικές πρωτοβουλίες ώστε να αποκλιμακωθεί η υφιστάμενη ένταση στην περιοχή.