Πως Αθήνα και Λευκωσία ενώνουν τις δυνάμεις τους, με στόχο την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα;
STRATEGO | 23/09/20
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη είχε αργά χθες το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εν όψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής η οποία εν τέλει και αναβλήθηκε.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τους, οι δύο πλευρές αποφάσισαν ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις τους σε σχέση με την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ συγχρόνως συζήτησαν για την κοινή γραμμή που απαιτείται να έχουν, οποτεδήποτε και αν πραγματοποιηθεί εν τέλει η συνάντηση των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αμφότερες οι δύο πλευρές κρίνουν πως βρισκόμαστε σε ένα ιδιαιτέρως καθοριστικό σημείο, μιας και ο Ερντογάν μοιάζει πιο ευάλωτος από ποτέ.
Η άτακτη υποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα υποδηλώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως οι διπλωματικοί ελιγμοί της Ελλάδας, κυρίως σε ότι αφορά τις σχέσεις της με την Γαλλία, απέδωσαν καρπούς, μιας και αποδείχθηκε στον Τούρκο Πρόεδρο πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη στη προσπάθεια της να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Στο σημείο αυτό οφείλουμε καταγράψουμε πως ο Ταγίπ Ερντογάν είχε το 24ωρο που μας πέρασε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μανουέλ Μακρόν, όπου ζήτησε από την Γαλλία μία στάση περισσότερο συνετή σε ότι αφορά την θέση της στις διενέξεις Ελλάδος – Τουρκίας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.
Πάντως στην Άγκυρα συνεχίζουν να δείχνουν μία τρόπον τινά αμηχανία αναφορικά με τις επικείμενες εξελίξεις, καθώς γνωρίζουν καλά πως όταν και αν καθίσουν στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων με την Αθήνα, δεν πρόκειται να δουν τις παράλογες απαιτήσεις τους να πραγματοποιούνται.
Αντιθέτως, προσωπικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει πολλάκις ξεκαθαρίσει πως σε περίπτωση που προκύψει ολοφάνερη διαφωνία, τότε η συνέχεια της αντιπαράθεσης θα δοθεί στην Χάγη.