Τη στρατηγική της για το ενδεχόμενο διαλόγου με την Άγκυρα σχεδιάζει η κυβέρνηση
STRATEGO | 17/09/20
Το Oruc Reis πλέον παραμένει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια, κι έτσι οι πιθανότητες έναρξης διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία πλέον συγκεντρώνουν αρκετές πιθανότητες.
Μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε πως οι σύμβουλοι του βρίσκονται σε επικοινωνία με τους αντίστοιχους συμβούλους του Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο να συμφωνηθεί το πλαίσιο έναρξης διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές, γεγονός που αποδεικνύει πως βρισκόμαστε περισσότερο κοντά στην έναρξη συζητήσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, παρά στην επιβολή κυρώσεων προς την τουρκική πλευρά.
Έτσι, στο Μέγαρο Μαξίμου καταγράφουν ήδη το πλάνο που θα ακολουθήσουν στην σκληρή και απαιτητική διαπραγμάτευση που έρχεται, έχοντας γνώση για το γεγονός πως η Άγκυρα δεν σκοπεύει να μιλήσει επί ίσοις όροις.
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, στο διπλωματικό επιτελείο γνωρίζουν καλά πως ο Ερντογάν δεν περιμένει τον διάλογο με την Ελλάδα, ώστε αμφότερες οι δύο πλευρές να κάνουν ορισμένα βήματα πίσω προς χάρη μίας δίκαιης συμφωνίας.
Για τον λόγο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και ο Νίκος Δένδιας, σε πάμπολλες τοποθετήσεις τους τονίζουν πως σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις ναυαγήσουν τότε οι δύο χώρες θα απευθυνθούν στη Χάγη.
Εν ολίγοις, μοιάζει λίγο έως πολύ δεδομένο πως στην κυβέρνηση προεξοφλούν το γεγονός πως θα προκύψει διαφωνία όποτε και αν οι δύο πλευρές καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ενδεχομένως μάλιστα αυτή να είναι και μία λύση που «βολεύει» αρκετά την ελληνική πλευρά, μιας και αν η διένεξη των δύο χωρών οδηγηθεί σε ναυάγιο, τότε οι βλέψεις της Τουρκίας θα μπουν στον «πάγο».