StrategoStratego
  • Αρχική
  • Άμυνα
  • Στρατηγική
  • Εξελίξεις
  • Τουρκία
  • Κόσμος
  • Άρθρα-αναλύσεις
ΕΕ: Την Παρασκευή τα νεότερα για Τουρκία από τη Σύνοδο του Βερολίνου
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

ΕΕ: Την Παρασκευή τα νεότερα για Τουρκία από τη Σύνοδο του Βερολίνου

Η συζήτηση για την Τουρκία στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich), στο Βερολίνο, θα γίνει τελικά αύριο, Παρασκευή, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

 

Ως αιτία για τη μετάθεση της συζήτησης την Παρασκευή προβάλλεται η έλλειψη χρόνου σήμερα, καθώς η ατζέντα της συνόδου, εκτός από την ελληνοτουρκική κρίση, περιλαμβάνει επίσης την αναταραχή στη Λευκορωσία, θέμα ιδιαίτερης βαρύτητας για τη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου. Θα συζητηθούν ακόμη οι γεωπολιτικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στη συνάντηση ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις αναμένεται να παρουσιάσει έναν κατάλογο με ενδεχόμενες κυρώσεις στην Τουρκία.

Την Παρασκευή, εξάλλου, δεν αποκλείεται τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, με τον πρωθυπουργό, στον απόηχο μάλιστα της ανάλογης επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

 

Επίσης, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο της επανάληψης μία τριμερούς συνάντησης με τη συμμετοχή της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν και του συμβούλου Εξωτερικής Πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ. Ανάλογη συνάντηση στο Βερολίνο είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο μήνα.

Συνάντηση Δένδια με Στόλτενμπεργκ

Την τουρκική παραβατικότητα κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα επιδεικνύει ψυχραιμία, αλλά παράλληλα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ανέφεραν νωρίτερα σήμερα διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που φιλοξενείται στο Βερολίνο, τονίστηκε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται παρόμοιες συμπεριφορές οι οποίες παραβιάζουν τις αρχές και υπονομεύουν τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της Συμμαχίας, ενώ από την πλευρά του κ. Στόλτενμπεργκ εκφράστηκε η πρόθεση να καταβληθεί προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Βασικός στόχος του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του Κύπριου ομολόγου του, Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι να προωθηθούν οι αυστηρότερες δυνατές κυρώσεις.

ΠΗΓΗ : cnn.gr

  • Προηγούμενο άρθρο: Διπλωματικός Πυρετός: Πιέσεις σε Ερντογάν – Αγωνία για το αποτέλεσμα του Συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΕ Προηγούμενο
  • Επόμενο άρθρο: Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν: Μη δοκιμάζετε την υπομονή μας – Θα πάρουμε ό,τι δικαιούμαστε σε Μεσόγειο και Αιγαίο Επόμενο

Τα πιο δημοφιλή

  • Πόσο κοντά ή μακριά βρισκόμαστε από την σύγκρουση Ελλάδας και Τουρκίας;
  • Κορωνοιός – Κόσμος : Μπορεί ο covid-19 να αλλάξει το γεωπολιτικό τοπίο; - Οι σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας & το μέλλον της Ευρωπαικής Ένωσης
  • ‘’Τρόμο’’ προκαλεί στην Άγκυρα η αναβάθμιση της ελληνικής αεροπορίας!
  • Πως η συμφωνία Ελλάδας και Ισραήλ ‘’ανακατεύει’’ τη τράπουλα στην Ανατολική Μεσόγειο;
  • Πόσο κοντά ή μακριά είναι η διεθνής απομόνωση της Τουρκίας και τι ρόλο έπαιξε το ταξίδι Μητσοτάκη στην Σαουδική Αραβία;
© 2025 Stratego.com.gr
  • Αρχική
  • Άμυνα
  • Στρατηγική
  • Εξελίξεις
  • Τουρκία
  • Κόσμος
  • Άρθρα-αναλύσεις