Η συζήτηση για την Τουρκία στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich), στο Βερολίνο, θα γίνει τελικά αύριο, Παρασκευή, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Ως αιτία για τη μετάθεση της συζήτησης την Παρασκευή προβάλλεται η έλλειψη χρόνου σήμερα, καθώς η ατζέντα της συνόδου, εκτός από την ελληνοτουρκική κρίση, περιλαμβάνει επίσης την αναταραχή στη Λευκορωσία, θέμα ιδιαίτερης βαρύτητας για τη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου. Θα συζητηθούν ακόμη οι γεωπολιτικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στη συνάντηση ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις αναμένεται να παρουσιάσει έναν κατάλογο με ενδεχόμενες κυρώσεις στην Τουρκία.
Την Παρασκευή, εξάλλου, δεν αποκλείεται τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, με τον πρωθυπουργό, στον απόηχο μάλιστα της ανάλογης επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Επίσης, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο της επανάληψης μία τριμερούς συνάντησης με τη συμμετοχή της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν και του συμβούλου Εξωτερικής Πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ. Ανάλογη συνάντηση στο Βερολίνο είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο μήνα.
Συνάντηση Δένδια με Στόλτενμπεργκ
Την τουρκική παραβατικότητα κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα επιδεικνύει ψυχραιμία, αλλά παράλληλα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ανέφεραν νωρίτερα σήμερα διπλωματικές πηγές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που φιλοξενείται στο Βερολίνο, τονίστηκε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται παρόμοιες συμπεριφορές οι οποίες παραβιάζουν τις αρχές και υπονομεύουν τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της Συμμαχίας, ενώ από την πλευρά του κ. Στόλτενμπεργκ εκφράστηκε η πρόθεση να καταβληθεί προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.
Βασικός στόχος του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του Κύπριου ομολόγου του, Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι να προωθηθούν οι αυστηρότερες δυνατές κυρώσεις.
ΠΗΓΗ : cnn.gr