Τι αναμένεται να συζητήσουν οι δύο πλευρές;
STRATEGO | 20/08/20
Δεκτή στην θερινή κατοικία του εκάστοτε Γάλλου Προέδρου θα γίνει σήμερα η Άγκελα Μέρκελ, η οποία και θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στον πύργο Μπεργκανσον.
Πρόκειται μάλιστα για τη πρώτη φορά που Καγκελάριος επισκέπτεται την συγκεκριμένη τοποθεσία, έπειτα από το μακρινό 1985 και τον Χέλμουτ Κολ.
Η συγκεκριμένη συνάντηση αποδεικνύει πως οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές έχουν ολοφάνερα εξομαλυνθεί, με αποτέλεσμα οι αντιθέσεις του πρόσφατου παρελθόντος να έχουν επί του παρόντος περάσει σε δεύτερη μοίρα.
Αυτό άλλωστε αποδείχθηκε και από την κοινή στάση που διατήρησαν Παρίσι και Βερολίνο αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η σημερινή τους συνάντηση συμπίπτει με μία σειρά από εξελίξεις στο χώρο της Ευρώπης και όχι μόνο, με αποτέλεσμα η ατζέντα να είναι πλούσια σε θεματολογία.
Με βάση την σχετική ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για την εξέλιξη της πανδημίας του covid-19, για τις οικονομικές συνθήκες που διακρίνουν την Ένωση, το Brexit, την κλιματική κρίση, αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Στην Αθήνα πλέον, αναφορικά με την συγκεκριμένη υπόθεση, κρατάνε μικρό καλάθι, μιας και πλέον διαφαίνεται πως η στήριξη της Ε.Ε. σε Ελλάδα και Κύπρο είναι περισσότερο σύνθετη απ’ ότι περίμεναν.
Εξ’ άλλου είναι άκρως ευδιάκριτη η θέση της Γερμανίας η οποία και επιδιώκει σε κάθε τόνο να βάλει τις δύο πλευρές (Αθήνα και Άγκυρα) στο ίδιο τραπέζι συζητήσεων.
Στο σημείο αυτό οφείλουμε να καταγράψουμε πως Παρίσι και Βερολίνο ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία σε σχέση με το πώς εισπράττουν την κρίση που έχει ξεσπάσει εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας.
Η μεν Γερμανία δυσκολεύεται φανερά να καταδικάσει ευθέως τις τακτικές του Ταγίπ Ερντογάν, μιας και αυτό θα πήγαινε πλήρως αντίθετα από τα οικονομικά της συμφέροντα.
Αντιθέτως, ο Μανουέλ Μακρόν εξαιτίας της ηθελημένης του διάθεσης να διαφοροποιηθεί από τις τακτικές του ΝΑΤΟ, το οποίο συμβαδίζει το τελευταίο διάστημα ολοφάνερα με τα νερά της Άγκυρας, υιοθετεί επί του θέματος μία περισσότερο αδιάλλακτη τακτική.
Το μόνο βέβαιο είναι πως οι δύο πλευρές, κατά το σημερινό τους τετ-α-τετ, θα έχουν να συζητήσουν και να αναλύσουν πολλά.