Μία ενδιαφέρουσα πτυχή της σύγκρουσης Αθήνας – Άγκυρας αποκαλύπτει η DW
STRATEGO | 16/08/20
Είναι σαφές πως όλο αυτό το διάστημα, η πλευρά της Γερμανίας και προσωπικά η Άγκελα Μέρλεκ, επιδιώκουν την έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκία, με στόχο την αποκλιμάκωση στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Με το πέρας της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Γερμανός ΥΠΕΞ έδωσε το στίγμα του, και ανακάλυψε τις σαφείς του προθέσεις αναφορικά με το μέλλον των σχέσεων Αθήνας και Άγκυρας.
Όπως τόνισε, ‘’εργαζόμαστε ώστε οι εμπλεκόμενοι να μπουν σε διάλογο, ο οποίος θα συμβάλει να βρούμε λύση για αυτό το θέμα. Οι προκλήσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν - ούτε οι τουρκικές γεωτρήσεις.’’
Σε γενικές γραμμές, μοιάζει δεδομένο πως η Γερμανία έχει «κουραστεί» με τις διαφωνίες που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας, με αποτέλεσμα να προσπαθεί να εντοπίσει μία ουσιαστική λύση στις σχέσεις τους, δίχως βέβαια ακόμα να έχει διευκρινιστεί τίνος τη πλευρά θα διαλέξει σε αυτόν τον διάλογο.
Με βάση όσα αναφέρει η DW, ο λόγος για τον οποίον τα περισσότερα κράτη της ΕΕ, και ακόμα περισσότερο η Γερμανία, φοβούνται να επιβάλουν σκληρά και επώδυνα μέτρα στην Άγκυρα, είναι το προσφυγικό, το οποίο και θεωρούν πως θα ξεφύγει επικίνδυνα αν και εφόσον η Τουρκία τιμωρηθεί καταλλήλως.
‘’Προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη αλλά και επειδή η Γερμανία θεωρεί την Τουρκία σημαντικό στρατηγικό εταίρο της Δύσης η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει μεσολαβεί εδώ και τέσσερις εβδομάδες ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα. Άμεσοι βασικοί στόχοι της γερμανικής διαμεσολαβήσεις είναι να σταματήσουν οι όποιες ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση στην αν. Μεσόγειο και η έναρξη συνομιλιών’’, συμπληρώνει το δημοσίευμα.
Πλέον, δε μένει τίποτα άλλο, πέρα από το να δούμε ποιες θα είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ερωτηματικό αποτελεί το αν γενικότερα σκοπεύει να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία, και κυρίως με τι όρους.
Σίγουρα, όσο το Oruc Reis παραμένει στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ένα τέτοιο σενάριο πετιέται εντός του κάλαθου των αχρήστων, όσο και αν επιμένει το Βερολίνο.
Τέλος, αποτελεί εξαιρετική απορία και το αν ο ίδιος ο Ερντογάν έχει την διάθεση να διαπραγματευθεί και να ξεκινήσει διάλογο με την Αθήνα, μιας και αποδεικνύεται έμπρακτα, πως απώτερος σκοπός των δράσεων του είναι η υιοθέτηση μίας προκλητικής πολιτικής και τίποτα περισσότερο.