Ποιοι οι λόγοι της δήθεν διάθεσης της Άγκυρας να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Αθήνα;
STRATEGO | 02/08/20
Διά στόματος Ακάρ εμφανίστηκε η Τουρκία να επιδιώκει τον διάλογο με τη πλευρά της Ελλάδας, με στόχο την επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων που έχουν οι δύο χώρες.
Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος Υπουργός Εθνικής Αμύνης, διαμήνυσε προ 24ωρων πως ‘’πάντοτε είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο’’, ελάχιστες μόνο ημέρες μετά τον απόπλου του τουρκικού στόλου, είτε στην ΑΟΖ του Καστελορίζου, είτε στην αντίστοιχη κυπριακή.
Συγχρόνως, μιλώντας για τον Χουλουσί Ακάρ, πρόκειται για ένα κυβερνητικό αξιωματούχο που πολλάκις στο παρελθόν έχει επιτεθεί φραστικά σε Ελλάδα και Κύπρο, επαναφέροντας στη μνήμη του στιγμές φρικαλέες, όπως για παράδειγμα την εισβολή στην Κύπρο.
Κι όμως, αυτή τη φορά είναι εκείνο το πρόσωπο που καλεί Αθήνα και Λευκωσία σε διάλογο για την επίλυση των μεταξύ τους προβλημάτων.
Μπορεί ως κίνηση να μοιάζει περίεργη, εντούτοις διαθέτει ξεκάθαρη και σαφή σκοπιμότητα.
Πιο συγκεκριμένα, η Άγκυρα έχει διαπιστώσει τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα επιδιώκει να χτίσει συμμαχίες εκτός συνόρων, διεθνοποιώντας δηλαδή τα παραστρατήματα του Ερντογάν.
Με αυτό τον τρόπο στην Άγκυρα θεωρούν πως εκτίθενται, με αποτέλεσμα να «τσαλακώνεται» η εικόνα που διεθνώς κατέχουν.
Έτσι ανά διαστήματα επιδιώκουν να πείθουν τη κοινή γνώμη πως στόχος τους είναι να ρίξουν νερό στο κρασί τους, επιδιώκοντας διάλογο με τη πλευρά της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου, ώστε να βρεθεί λύσει σε όλα όσα έως και σήμερα εκκρεμούν.
Φυσικά, πίσω από αυτή την επιφανειακή καλή διάθεση της Άγκυρας, κρύβονται πάμπολλες σκοπιμότητες, μιας και ουδέποτε η Τουρκία έδειξε διάθεση υποχώρησης στις απαιτήσεις.
Αυτό είναι κάτι που η ελληνική κυβέρνηση το γνωρίζει πάρα πολύ καλά, με αποτέλεσμα να αποκλείει δίχως δεύτερη σκέψη το ενδεχόμενο να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Άγκυρα, όσο αυτή υιοθετεί τακτικές απειλών και ρητορική μίσους.