Στο πολεμικό «θέατρο» της Λιβύης Τουρκία και Αίγυπτος ετοιμάζονται να αναμετρηθούν στρατιωτικά, αλλά, εδώ και καιρό, ένας δεύτερος «πόλεμος» στο παρασκήνιο δοκιμάζει τις δυνάμεις των δύο χωρών.
Μπορεί οι μισθοφόροι του Ερντογάν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και να κερδίζουν τη μία μάχη μετά την άλλη για λογαριασμό του Σάρατζ, αλλά η Άγκυρα βασίζει την νίκη της και σε έναν δεύτερο «στρατό», με την Αίγυπτο να την κοντράρει στα ίσια.
«Οι μυστικές υπηρεσίες και η επιχειρησιακή υποστήριξη που παρέχεται από τη MIT διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο που αλλάζει το παιχνίδι!», δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Σαββατοκύριακο. Την ίδια ώρα πηγές ασφαλείας στο Κάιρο κάνουν λόγο για «έντονη παρασκηνιακή δράση της Τουρκίας στη Λιβύη» η οποία όμως δεν περνάει κάτω από τα αιγυπτιακά ραντάρ.
Δηλώσεις και από τις δύο πλευρές επιβεβαιώνουν ότι εντατικοποιείται η δραστηριότητα μυστικών υπηρεσιών της Άγκυρας και του Καΐρου στη Λιβύη.
«Ένα κράτος χωρίς μυστικές υπηρεσίες, είναι ένας κράτος καταδικασμένο σε εξαφάνιση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. «Η χώρα μας έχει αρχίσει να παίρνει τη θέση που της αναλογεί ως παγκόσμια δύναμη σε όλες τις πλατφόρμες, χάρη στην συνεχώς διευρυνόμενη επιρροή μας στον συγκεκριμένο τομέα».
Ο Ερντογάν βασίζει πολλά στον τομέα των πληροφοριών, εντός και εκτός κράτους, καθώς, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, «αυτό είναι που έσωσε την Τουρκία το 2016 από βέβαιη καταστροφή». Ο Hakan Fidan επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών και έμπιστος φίλος του Ερντογάν «διαδραματίζει έναν από τους κυριότερους ρόλους για το έθνος».
Η Τουρκία δεν «παίζει» μόνη της, Γαλλία, ΗΠΑ και Ρωσία δραστηριοποιούνται εδώ και καιρό στην χώρα της Αφρικής, με τον τελευταίο μεγάλο παίχτη να είναι η Αίγυπτος.
«Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας για τη διασφάλιση των συνόρων και της εθνικής ασφάλειας είναι το νούμερο ένα μέλημα μας» αναφέρει Αιγύπτιος αξιωματούχος, «οι αιγυπτιακές μυστικές υπηρεσίες και όλοι όσοι εργάζονται για την προστασία των συμφερόντων μας στη Λιβύη καθώς και για τον περιορισμό της τουρκικής δράσης στη Μεσόγειο, θα κάνουν ότι χρειαστεί προς αυτό τον σκοπό».
Η προσπάθεια της Άγκυρας να επεκτείνει την κυριαρχία της σε διάφορες περιοχές εκτός συνόρων επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω. Πίσω από κάθε νέα μάχη, κάθε νέο μέτωπο, είτε αυτό είναι στην Αρμενία είτε στο Ιράκ, υπάρχει προετοιμασία χρόνων από τη MIT ώστε ο τουρκικός στρατός να μην βρεθεί προ εκπλήξεων.
Νωρίτερα φέτος, ο Ερντογάν είχε προαναγγείλει τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στο εξωτερικό από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του, εγκαινιάζοντας στην Άγκυρα τις νέες εγκαταστάσεις της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, της γνωστής ΜΙΤ.
Όπως είχε αναφέρει τότε, «χάρη στις εργασίες τής ΜΙΤ, η Τουρκία έχει αποκτήσει την δυνατότητα να κινείται σε κάθε μέρος του κόσμου χωρίς να χρειάζεται τη βοήθεια καμίας άλλης χώρας», αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι η τουρκική υπηρεσία αύξησε τις μυστικές της επιχειρήσεις σε αποστολές ανά τον κόσμο με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην τεχνική και στον κυβερνοχώρο.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ενεργό ρόλο της ΜΙΤ πρόσφατα στη Λιβύη, αλλά και τις επιχειρήσεις της σε Συρία και Ιράκ. Η ΜΙΤ φέρνει επάξια εις πέρας τα καθήκοντα που της αναλογούν στη Λιβύη, δήλωσε.
«Ειδικά, από την πρώτη μέρα της συριακής κρίσης, η ΜΙΤ διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στον τομέα και κατέβαλε εντατικές προσπάθειες για την επιτυχία των στρατιωτικών μας επιχειρήσεων» προσέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Σύμφωνα με τον Ερντογάν, «η ΜΙΤ θεωρείται πλέον παγκοσμίως μία ισχυρή και σεβαστή υπηρεσία πληροφοριών και πολλές χώρες επαινούν τη δράση της».
«Δεν μπορούμε να κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα απέναντι στην περίπλοκη και μεταβαλλόμενη κατάσταση που δημιουργεί ο ανταγωνισμός των περιφερειακών και παγκόσμιων δρώντων στην περιοχή μας» δήλωσε, ενώ αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Το αποτέλεσμα των περιφερειακών συμμαχιών που σχηματίζονται εναντίον της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο και ο αγώνας εξουσίας είναι ζωτικής σημασίας για το εγγύς μέλλον μας».
Πηγή: Ahval / onalert.gr