Με ποιο τρόπο η κίνηση του Γάλλου Προέδρου προκάλεσε αντίστροφα συναιθσήματα σε Αθήνα και Άγκυρα;
STRATEGO | 24/07/20
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως ο Μανουέλ Μακρόν εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα έχει διαλέξει πλευρά σε αυτή την διαμάχη που έχει ξεσπάσει στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είτε μέσω δηλώσεων του, είτε μέσω έμπρακτων κινήσεων, έχει αποδείξει πως η πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν του προκαλεί «αλλεργία».
Χθες λοιπόν, αποφάσισε να προβεί σε μία κίνηση πέρα ως πέρα συμβολική. Με ένα μακροσκελές κείμενο στην σελίδα του στο Facebook, ο Γάλλος Πρόεδρος κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να επιτρέψει την παραβίαση των θαλάσσιων συνόρων κανενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. , στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Άγκυρα για τις κινήσεις της στο Καστελόριζο.
Οι λόγοι για τους οποίους προέβη σε αυτή την κίνηση, είναι πολλοί.
Ο Μανουέλ Μακρόν αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως εκείνον που θα φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού της Γηραιάς Ηπείρου και θα τη προστατέψει από τυχόν απειλές.
Επί του παρόντος, ο Ερντογάν και οι πολιτικές του (σύμφωνα με τον Μακρόν) αποτελούν την ισχυρότερη απειλή που καλείται η Ευρώπη να αντιμετωπίσει. Επομένως διάθεση του Παρισίου είναι να υψώσει τοίχος προστασίας, παρέχοντας βοήθεια στα κράτη που προκαλούνται, αλλά χρίζοντας εαυτόν σε μεγάλο αρχηγό.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η χθεσινή του τοποθέτηση προκάλεσε αντίστροφα συναισθήματα σε Αθήνα και Άγκυρα.
Στο Μαξίμου εισπράττουν με ιδιαίτερη ικανοποίηση την εξέλιξη αυτή, αντιλαμβανόμενοι πως η διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας απέδωσε καρπούς.
Αντιθέτως, στην Άγκυρα υπάρχει έντονος εκνευρισμός, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να σχολιάζει την εξέλιξη αυτή, με ελάχιστη ψυχραιμία, τονίζοντας πως η Γαλλία έχασε την ουδετερότητα της.