Που στοχεύει η Ευρωπαική Ένωση σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα και τι αναμένει από την Ελλάδα;
STRATEGO | 17/07/20
Εδώ και αρκετές ημέρες, από την ελληνική διπλωματική πλευρά διατρανώνεται το αίτημα ώστε η Ε.Ε. να δημιουργήσει και να εφαρμόσει έναν συγκεκριμένο κατάλογο που να απαντά στις προκλήσεις της Άγκυρας, οποτεδήποτε θίγονται ευθέως τα κυρίαρχα δικαιώματα των κρατών-μελών της.
Σαφώς, για να οδηγηθούμε στο σημείο να γίνει πράξη αυτό το αίτημα, απαιτείται προηγουμένως ένας μακροσκελής και συνεχιζόμενος διάλογος που να αγγίζει τα αιτήματα και τις σκέψεις όλων των πλευρών.
Κακά τα ψέματα, ακόμα και αν αυτός ο κατάλογος δεν γίνει πράξη, στην Αθήνα αυτό που –επιτέλους- θέλουν να δουν, είναι μία Ε.Ε. που να δείχνει έμπρακτο ενδιαφέρον προς το συμφέρον της χώρας μας, αλλά και προς το συμφέρον της Κύπρου.
Η πρόταση που φημολογείται ότι έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κινείται προς την κατεύθυνση αυτή, και δείχνει πως η Ε.Ε. τουλάχιστον ιεραρχεί ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της το συγκεκριμένο ζήτημα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ που επικαλείται ο ΣΚΑΙ, ο Σαρλ Μισέλ πρότεινε την διεξαγωγή μίας πενταμερούς συνάντησης που ως στόχο να έχει την συζήτηση και ανάλυση των ανοιχτών θεμάτων της Ένωσης με την Άγκυρα.
Το πότε θα πραγματοποιηθεί είναι άγνωστο. Το βέβαιο είναι πως θα διεξαχθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, είτε σήμερα, είτε αύριο.
Σύμφωνα τις ίδιες πληροφορίες, «πρόσκληση» για αυτήν την συνάντηση έχουν λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Άγκελα Μέρκελ, ο Μανουέλ Μακρόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και φυσικά ο ίδιος ο Σαρλ Μισέλ.
Εντύπωση έχει εν μέρει προκαλέσει το γεγονός πως δεν προσκλήθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιας και τα ανοιχτά ζητήματα της Ευρώπης με την Τουρκία, αφορούν και την Λευκωσία.
Πάντως επί του παρόντος στην ελληνική πλευρά κυριαρχεί συγκρατημένη αισιοδοξία.
Σαφώς και προκαλεί ικανοποίηση το γεγονός πως η Ελλάδα προσκαλείται σε μία τέτοιου είδους συζήτηση, καθώς πέραν του γεγονότος πως αποδεικνύεται πως ο λόγος της «μετρά», στην ουσία πιστοποιείται η διάθεση της Ε.Ε. να συζητήσει το συγκεκριμένο ζήτημα, και να ακούσει τις θέσεις και τις απόψεις της χώρας μας.
Τέλος, στο πρωθυπουργικό επιτελείο γνωρίζουν πολύ καλά πως στο συγκεκριμένο «τραπέζι» η ελληνική πλευρά θα διαθέτει έναν ιδιαιτέρως σημαντικό σύμμαχο. Ο λόγος φυσικά για τον Γάλλο Πρόεδρο, Μανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει πολλάκις εκφράσει τις σκληρές του θέσεις αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα.