Τι ειπώθηκε μεταξύ του Πρωθυπουργού και της Γερμανίδας Καγκελαρίου;
STRATEGO | 16/07/20
Πριν ακριβώς ένα 24ωρο, στο Stratego αναλύαμε το ρόλο που η Γερμανία επιδιώκει να αναλάβει στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, τονίζοντας πως στόχος του Βερολίνου είναι μεσολαβήσει ώστε το υπάρχον χάσμα λίγο έως πολύ να μειωθεί.
Αιτία αποτελεί η πρόσφατη προκλητική κίνηση του Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, μία κίνηση που εξόργισε την Αθήνα, η οποία με τη σειρά της τώρα ζητά από την Ε.Ε. την καταγραφή ενός καταλόγου που θα αναφέρει με κάθε λεπτομέρεια τις κυρώσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Άγκυρα.
Το χθεσινό τηλεφώνημα της Άγκελα Μέρκελ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε σαφή σκοπιμότητα, καθώς η Καγκελάριος αποφάσισε να παίξει ρόλο ειρηνοποιού, «μετρώντας» τις προθέσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού.
Όπως λοιπόν είναι αναμενόμενο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε με κάθε σαφήνεια στη Γερμανίδα Καγκελάριο πως η Ελλάδα έχει δει πλέον την υπομονή της να εξαντλείται σε ότι αφορά την Τουρκία και την προκλητικότητα της, ζητώντας πλέον μία ουσιαστική καταδίκη εκ μέρους της Ευρωπαικής Ένωσης, επικεντρωνόμενος ως επί το πλείστον σε οικονομικού τύπου κυρώσεις.
Φυσικά, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, κάτι τέτοιο είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να πραγματοποιηθεί, μιας και η Ε.Ε. δείχνει μία απροκάλυπτη ανοχή στην Άγκυρα εδώ και αρκετό καιρό, φοβούμενη μία σύγκρουση προσωπικά με τον Ερντογάν.
Στο Μαξίμου παρ’ όλα αυτά θεωρούν πως ο ρόλος τους δεν είναι άλλος πέρα από το να αναδεικνύουν με κάθε ευκαιρία τις προβληματικές πολιτικές της Τουρκίας, ζητώντας την τιμωρία της για τα πεπραγμένα της.
Άλλωστε όσο απίθανο και αν θεωρούν στο Μαξίμου το να επιβληθούν άμεσες και ουσιαστικές κυρώσεις στην Άγκυρα, για λόγους εσωτερικούς, οφείλουν να απαιτήσουν την παραδειγματική της τιμωρία.
Πέραν των ζητημάτων που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής, στο επίκεντρο της συζήτησης τοποθετήθηκε και το Ταμείο Ανάκαμψης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει στην Άγκελα Μέρκελ την σαφή επιθυμία της Ελλάδας να τηρηθούν οι απαιτήσεις του Ευρωπαικού Νότου, ο οποίος κατά κοινή ομολογία έχει εισπράξει και τις περισσότερες συνέπειες.