Η υποστηριζόμενη από την Τουρκία κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) θα συμφωνήσει κατάπαυση του πυρός για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Λιβύη, μόνον εάν οι δυνάμεις του Στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ αποχωρήσουν από τις κεντρικές και δυτικές περιοχές, αναφέρει η εφημερίδα Financial Times σήμερα Κυριακή, επικαλούμενη τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Το GNA που εδρεύει στην Τρίπολη είναι αποφασισμένο να ξαναρχίσει την επίθεσή του εναντίον του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) του Χάφταρ, εάν δεν υποχωρήσει από την Σύρτη, μια στρατηγική πόλη και λιμάνι και την Τζούφρα, μια μεγάλη αεροπορική βάση στο κέντρο της χώρας, είπε στους FT ο Τσαβούσογλου.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ακόμη πως η Άγκυρα θα υποστηρίξει επιθετικά τον GNA, καθώς οι όροι του είναι «νόμιμοι και εύλογοι».
«Τώρα εξαρτάται από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να αποδεχθούν αυτές τις προϋποθέσεις για διαρκή εκεχειρία», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά τις προειδοποιήσεις διπλωματών ότι μια κλιμάκωση θα κινδύνευε να προκαλέσει άμεση αντιπαράθεση ανάμεσα στις ξένες δυνάμεις που υποστηρίζουν τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη. Ενώ η Τουρκία έχει παράσχει στο GNA στρατιωτικό υλικό, drone και μισθοφόρους, το LNA έχει υποστηριχθεί, μεταξύ άλλων, από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).
Ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι «ανησυχεί πολύ για την ανησυχητική στρατιωτική συσσώρευση» γύρω από τη Σύρτη.
Ο Wolfram Lacher, ανώτερος συνεργάτης Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Ασφάλειας, δήλωσε στους FT ότι είναι απίθανο να διαρκέσει μια εκεχειρία στη Λιβύη, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά ανταγωνιστικά συμφέροντα εκεί.
«Έχουμε στρατιωτική ανάπτυξη και από τις δύο πλευρές, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υπάρξει κλιμάκωση, διότι μια κλιμάκωση στη Σύρτη και την Τζούφρα θα σήμαινε μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας και δεν νομίζω ότι το θέλει αυτό κανείς» ,» είπε χαρακτηριστικά. «Αλλά ακόμη και αν η Ρωσία και η Τουρκία συμφωνήσουν σε μια γραμμή οριοθέτησης, το ερώτημα είναι αν ο Χάφταρ θα συμφωνήσει, επειδή έχει μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών με την υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΑΕ».
Ένας δυτικός διπλωμάτης είπε στους FT ότι πιθανότατα η κατάπαυση του πυρός δεν θα ήταν βιώσιμη. «Όλα τα συστατικά είναι εκεί για να πάει άσχημα», είπε επί λέξει ο διπλωμάτης.
Πηγή: Ahval / onalert.gr