Πράσινη ανάκαμψη και άμβλυνση των ανισοτήτων επιθυμούν οι πολίτες της Βρετανίας, έχοντας στο πλευρό τους και σημαντικές πολιτικές και θρησκευτικές προσωπικότητες της χώρας
Μόλις το 6% των Βρετανών επιθυμεί να επιστρέψει στο είδος οικονομίας που επικρατούσε πριν την πανδημία του κοροναϊού, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση. Την ίδια στιγμή, εργατικά σωματεία, επιχειρηματικές ενώσεις και θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες ενώνουν τις φωνές τους ζητώντας μια πιο δίκαιη οικονομική ανάκαμψη.
Ο πρώην επικεφαλής της πολιτικής υπηρεσίας Μπομπ Κέρσλεϊκ, ο πρώην αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Ρόουαν Γουίλιαμς, οι επικεφαλείς των εργατικών σωματείων Congress, Confederation of British Industry και το British Chambers of Commerce ανήκουν στα 350 πρόσωπα και οργανώσεις επιρροής που επιθυμούν μια «πιο δίκαιη και πιο πράσινη» ανοικοδόμηση της οικονομίας, ενώ πιστεύουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο επιστροφής στο παρελθόν.
Σημαντικές αλλαγές στην οικονομία επιθυμούν οι Βρετανοί
Το κάλεσμά τους φτάνει τη στιγμή που δημοσκόπηση του YouGov έδειξε ότι το 31% των πολιτών επιθυμούν να δουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης της οικονομίας εκτός του πλαισίου της κρίσης, ενώ άλλο 38% επιθυμεί να δει ήπιες αλλαγές και μόλις τι 6% των ερωτηθέντων δεν θέλει να δει καμία αλλαγή.
Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι το 44% των ανθρώπων αντιμετωπίζουν με απαισιοδοξία το μέλλον της οικονομίας, ενώ μόλις το 27% δήλωσε αισιόδοξο. Το 49% πιστεύει ότι η υγειονομική κρίση επιδείνωσε την ανισότητα.
«Πρέπει να οικοδομήσουμε μια καλύτερη κοινωνία»
Ο Λόρδος Κέρσλεικ των Εργατικών δήλωσε: «Καθώς η χώρα αρχίζει να βγαίνει από την κρίση, γίνεται εμφανές ότι οι άνθρωποι θέλουν ένα καλύτερο μέλλον και όχι απλώς μια επιστροφή στο σημείο που ήδη βρίσκονταν. Όπως συνέβη και με άλλες μεγάλες κρίσεις στο παρελθόν – από πολέμους μέχρι τη Μεγάλη Ύφεση – υπάρχει καθολική αναγνώριση του γεγονότος ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω».
«Ως εκ τούτου», πρόσθεσε, «πρέπει να θέσουμε ουσιαστικά ερωτήματα για το είδος της κοινωνίας και της οικονομίας που θέλουμε να οικοδομήσουμε. Η στιγμή στην οποία βρισκόμαστε αποτελεί πρόκληση για όλους μας: για τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τους πολίτες. Όμως είναι μια πρόκληση από την οποία μπορούμε να αναδυθούμε μαζί και να οικοδομήσουμε κάτι καλύτερο».
Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε για το New Economics Foundation, δημοσιεύθηκε στην έναρξη της εκστρατείας τους «Ας ανοικοδομήσουμε μαζί». Την εκστρατεία συνυπογράφει μια σειρά από θρησκευτικά και πολιτικά πρόσωπα επιρροής.
Η εκστρατεία καλεί σε μια οικονομική ανάκαμψη που θα συνδυαστεί με ενίσχυση της χρηματοδότησης για τη δημόσια υγεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες, θα αντιμετωπίσει την ανισότητα, θα δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας, ιδιαιτέρως για τους νέους, και θα μειώσει τον κίνδυνο μελλοντικών πανδημιών και κλιματικών έκτακτων αναγκών.
«Η ανάκαμψη πρέπει να στηριχτεί σε γερά θεμέλια»
Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, αμφισβητεί ευθέως τη δέσμευση του πρωθυπουργού να δαπανήσει δισεκατομμύρια για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, δεδομένης της έκτασης της «αδράνειας και των κενών υποσχέσεων» των τελευταίων δέκα ετών που κυβερνούν οι Συντηρητικοί.
Ο Στάρμερ παρέπεμψε σε μια σειρά από υπάρχουσες τοπικές ανισότητες στις κατά κεφαλήν δαπάνες για την εκπαίδευση και την υγεία, επικρίνοντας την υπόσχεση του Τζόνσον να «αναβαθμίσει» την οικονομία.
Αναφερόμενος στις αναμενόμενες εξαγγελίες Τζόνσον ο Στάρμερ τόνισε: «Για μεγάλο μέρος της χώρας, οι Συντηρητικοί δεν έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις και δαπάνες εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία».
«Πολλά από τα «διάσημα» σχέδιά τους, όπως η πρωτοβουλία για την πρώτη κατοικία – από την οποία δεν προέκυψε κανένα σπίτι, παρά το γεγονός ότι διοχετεύτηκαν σε αυτή 2,3 δισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας. Ουσιαστικά, υπήρξε μόνο ως… δελτίο τύπου. Ήταν μόνο λόγια, λόγια, λόγια, αντί για οικοδομή, οικοδομή, οικοδομή», συνέχισε ο Στάρμερ.
«Η ανάκαμψή μας από την κρίση του κοροναϊού πρέπει να αντιστοιχεί στο μέγεθος της πρόκλησης. Πρέπει να οικοδομηθεί σε στερεά θεμέλια. Πρέπει να εργάζεται για το καλό ολόκληρης της χώρας και να δώσει τέλος στη βαθιά ανισότητα που υπάρχει εντός της».
Πηγή: www.theguardian.com / in.gr