Τι ειπώθηκε στην τηλεφωνική τους επικοινωνία & ποιο το πλάνο της Γαλλίας για στήριξη της Ελλάδας;
STRATEGO | 26/06/20
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο είχε αργά χθες το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους δύο άνδρες να συνομιλούν περισσότερο από μισή ώρα.
Με βάση όσα προκύπτουν, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επεδίωξε αυτού του είδους τον διάλογο με τον Μανουέλ Μακρόν, βασιζόμενος τόσο στην ιδιαιτέρως εποικοδομητική σχέση που έχουν όλο αυτό το διάστημα αναπτύξει, όσο και στην σαφή διάθεση του Γάλλου Προέδρου να σταθεί απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Το χρονικό διάστημα που επιλέχθηκε να τελεστεί το συγκεκριμένο τηλεφώνημα, δεν είναι καθόλου τυχαίο. Επί του παρόντος, η Τουρκία είτε λεκτικά είτε έμπρακτα, επιδιώκει να δυναμιτίσει το κλίμα στη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται εύκολα, αν διαβάσει κάποιος τις πρόσφατες τοποθετήσεις των Ακάρ και Ακσόι.
Στο Μαξίμου έχουν διαπιστώσει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο πως στη μάχη κατά της τουρκικής προκλητικότητας απαιτούνται πιστοί σύμμαχοι, οι οποίοι όμως θα σταθούν απέναντι στην Τουρκία, όχι μόνο για χάρη της Ελλάδας, αλλά και δικό τους όφελος.
Αυτού του είδους η περιγραφή ‘’φωτογραφίζει’’ στο 100% την Γαλλία και προσωπικά τον Μανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει διαχρονικά λάβει σαφείς αποστάσεις από τον τρόπο με τον οποίο προσωπικά ο Ερντογάν δραστηριοποιείται.
Εκτός αυτού, στο πίσω μέρος του μυαλού του Έλληνα Πρωθυπουργού, υπάρχει και η ατζέντα της επικείμενης Συνόδου Κορυφής των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου δεν αποκλείεται η Τουρκία να ακούσει ελαφρώς δυσάρεστα νέα.
Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει σκέψη τόσο για κυρώσεις προς την Άγκυρα, όσο και για διακοπή κονδυλίων, γεγονός που θα ‘’τσαλακώσει’’ την ήδη παθούσα τουρκική οικονομία.
Σε ότι αφορά την συνομιλία Μακρόν – Μητσοτάκη, οι δύο άνδρες δεν συζήτησαν αποκλειστικά και μόνο για την τουρκική προκλητικότητα.
Στο επίκεντρο του διαλόγου τους βρέθηκαν και οι σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας, η πορεία του covid-19 στην Ευρώπη, όπως επίσης και τα πλάνα της Ευρωπαικής Ένωσης και της Ευρωπαικής Επιτροπής σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης.