Με ποιο τρόπο η Άγκυρα ετοιμάζει να σαμποτάρει την ελληνική τουριστική περίοδο;
Stratego | 21/06/20
Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, Ελλάδα και Τουρκία κηρυτταν ένα άτυπο ‘’moratorium’’, εξαιτίας της τουριστικής περιόδου που άγγιζε και τις δύο.
Συμφωνούσαν πως τυχόν θερμά επεισόδια στο χώρο του Αιγαίου θα αποθάρρυναν την έλευση τουριστών, είτε στη μία, είτε στην άλλη χώρα, με αποτέλεσμα το ‘’ξεκαθάρισμα λογαριασμών’’ μεταξύ τους να έπαιρνε αναβολή για το φθινόπωρο.
Όμως, το φετινό καλοκαίρι δεν συγκρίνεται με τα προηγούμενα. Κι αυτό εξαιτίας του κορωνοιού που ήρθε να ανατρέψει όλα όσα είχαμε έως και τώρα δεδομένα.
Το πλήγμα για τον τουρισμό είναι τεράστιο. Αυτό βέβαια είναι μία έννοια σχετική, καθώς η ιδιαιτέρως άμεσες κινήσεις που η χώρα μας έλαβε, καθιστούν τον φετινό τουρισμό τραυματισμένο μεν, αλλά ενεργό δε.
Δεν ισχύει φυσικά και το ίδιο για την Τουρκία, η οποία διαπιστώνει πως φέτος τα έσοδα της από του τουρισμό θα είναι στην καλύτερη περίπτωση απειροελάχιστα. Δυστυχώς για την γειτονική χώρα, ο κορωνοιός αφήνει ιδιαιτέρως μεγάλες πληγές, ειδικότερα σε ότι αφορά την προσπάθεια της να προσελκύσει ταξιδιώτες.
Εν ολίγοις φέτος είναι ένα καλοκαίρι όπου το προαναφερθέν ‘’moratorium’’ είναι πλήρως αχρείαστο για την Τουρκία. Φέτος, δεν έχει να χάσει απολύτως τίποτα. Αντιθέτως, έχει ένα ιδιαιτέρως δελεαστικό κίνητρο : να προκαλέσει φθορά στην ελληνική τουριστική περίοδο!
Ήδη ο Ερντογάν γνωρίζει καλά πως η Ελλάδα περιμένει πολλά από το τρέχον τρίμηνο ώστε να μειώσει την ‘’χασούρα’’ της προηγούμενης χρονιάς ελέω κορωνοιού. Επομένως έχει αντιληφθεί πως μία τυχόν αποτυχία του ελληνικού τουρισμού φέτος, θα αποτελέσει την σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της οικονομικής της ύφεσης.
Πως μπορεί λοιπόν να πλήξει τα ελληνικά συμφέροντα; Προκαλώντας ένα κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας στη περιοχή του Αιγαίου, γεμίζοντας με αμφιβολίες και φόβο τους υποψήφιους ταξιδιώτες.
Με τον τρόπο αυτό, θα μετατρέψει την Ελλάδα σε μία χώρα ευάλωτη, με ισχυρά οικονομικά προβλήματα, μη ικανή να τα διαχειριστεί.
Στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως η Τουρκία κρατά στα χέρια της αυτού του είδους το χαρτί, με αποτέλεσμα να προετοιμάζονται καταλλήλως.
Επί της ουσίας, για το επόμενο τρίμηνο η χώρα μας θα επιδιώξει να κινηθεί όσο πιο διπλωματικά γίνεται, αποφεύγοντας κινήσεις που θα προκαλέσουν τον θυμό και την εξέγερση της απέναντι πλευράς.
Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως υπάρχει πρόθεση ώστε να ‘’εθελοτυφλούμε’’ οποτεδήποτε ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία βαριά πρόκληση.