Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.
Με τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών.
Η συνάντηση των δύο ομολόγων έλαβε χώρα στο κτίριο του ελληνικού υπουργείου, στο κέντρο της Αθήνας.
Στο επίκεντρο ετέθησαν οι διμερείς σχέσεις, η αντιμετώπιση του κορονοϊού, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, η ευρωπαϊκή προοπτική του Βελιγραδίου, καθώς και όλα τα εν εξελίξει διεθνή γεγονότα.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Σέρβος υπουργός παραχώρησε συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων «IBNA», εξαίροντας τις στενές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας.
«Ελπίζουμε ότι το πρόβλημα της πανδημίας του ιού σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν και ότι φέτος πολλοί πολίτες μας θα έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα, αλλά περιμένω και τους Έλληνες φίλους μας στη Σερβία» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.
Όσον αφορά την ευρωπαϊκή τροχιά του Βελιγραδίου, ο Ντάτσιτς υποστήριξε το εξής:
«Θεωρούμε την Ελλάδα πολύ σημαντικό υποστηρικτή των προσπαθειών μας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής. Επίσης, είναι εξαιρετικά σημαντική η ελληνική θέση σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, διότι ως ένα κράτος με επιρροή στην περιοχή μας και στην Ευρώπη, η Ελλάδα συμμερίζεται τη θέση μας και αντιτίθεται στη μονομερώς διακηρυγμένη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σερβία από το 2012 έχει λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε. Αυτή τη στιγμή, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε περίοδο υλοποίησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Ειδική αναφορά έκανε και στην επικείμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με το Κόσοβο.
«Ήμασταν έτοιμοι όλο αυτό τον καιρό να συνεχίσουμε τον διάλογο και τώρα πληρούνται οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, οπότε περιμένω ότι σύντομα θα επαναλάβουμε τις συνομιλίες. Δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις, πρέπει να τις προσεγγίσουμε όλοι μαζί, φυσικά χωρίς μονομερείς κινήσεις και με πλήρη ετοιμότητα για συμβιβασμό».
Υπενθυμίζεται ότι το Κόσοβο αυτοαναγορεύτηκε ανεξάρτητο από τη Σερβία και έχει αναγνωριστεί από περίπου 100 χώρες. Μεταξύ των χωρών που δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της χώρας είναι η Σερβία, η Ρωσία, η Κίνα, το Ισραήλ και η Ελλάδα.
Τον Νοέμβριο του 2018, οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου εισήγαγαν αύξηση δασμών στις εισαγωγές από τη Σερβία, ως αντίποινα στο Βελιγράδι, το οποίο εμποδίζει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς οργανισμούς ενώ καταβάλει προσπάθεια να ζητήσει την ανάκληση της αναγνώρισής του.
Πηγή : sputnik.gr