Διπλό στόχο επιδιώκει η Άγκυρα με τη νέα προκλητική κίνηση της παράνομης επέκτασης των υποτιθέμενων ορίων της υφαλοκρηπίδας της μέχρι τα χωρικά ύδατα των ελληνικών νησιών, καθώς εκτός του σφετερισμού της ελληνικής υφαλοκρηπίδας επιδιώκει να θέσει σε καθεστώς ομηρείας και όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου που παράγουν ή αναζητούν φυσικό αέριο στις θαλάσσιες ζώνες τους.
'Όμως δεν αρκείται σε αυτό και θέλει πλέον να ελέγξει απολύτως την οδό εξαγωγής του φυσικού αερίου των άλλων χωρών της περιοχής (Κύπρου, Ισραήλ, Λιβάνου, Αιγύπτου και μελλοντικά της Συρίας) ώστε και οι χώρες αυτές να εξαρτώνται από την Τουρκία στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων τους. Η Τουρκία υποστήριζε από την αρχή την κατασκευή αγωγού, που μέσω του τουρκικού εδάφους θα μετέφερε το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρωπαϊκή αγορά και καθώς διαπιστώνει ότι οι χώρες μέσω πολυμερών συνεργασιών επιχειρούν να την παρακάμψουν με σχέδια όπως αυτό του East Med, προσπαθεί να τα ακυρώσει.
Διότι, με τις τελευταίες μονομερείς κινήσεις της, η Τουρκία ουσιαστικά δημιουργεί ένα θαλάσσιο φράγμα που αποκόπτει την ανατολική Μεσόγειο από την Ευρώπη. Έτσι υποστηρίζει ότι ο οποιοσδήποτε αγωγός, ακόμη και ο East Med για να κατασκευασθεί πρέπει να έχει την... άδεια της Τουρκίας.
Οι δηλώσεις του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου στη χθεσινή συνέντευξή του σε τουρκικό κανάλι ήταν χαρακτηριστικές: «Άλλες χώρες, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η ελληνοκυπριακή πλευρά, έχουν προσπαθήσει να συνεργαστούν μεταξύ τους αποκλείοντας μας. Τους λέγαμε, ‘Καμία συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία δεν έχει ισχύ. Καμία συνεργασία χωρίς την Τουρκία δεν έχει αποτέλεσμα’. Δεν επιτρέπουμε τετελεσμένα. Αν θέλετε να κάνετε συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, ελάτε σε εμάς...»
Αυτό το νέο status quo που θέλει να επιβάλλει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, παρά το γεγονός ότι για ορισμένες χώρες όπως η Αίγυπτος μπορεί να κρύβει κάποια οφέλη σε σχέση με την έκταση της υφαλοκρηπίδας που θα μπορούσε να εξασφαλίσει το Κάιρο, πρακτικά μετατρέπει την Τουρκία σε περιφερειακή ηγεμονική δύναμη που έχει σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών της περιοχής και συγχρόνως μετατρέπει την ανατολική Μεσόγειο σε ζώνη ελεγχόμενη κυρίως από την Τουρκία.
Αυτό είναι ένα ισχυρό επιχείρημα της Αθήνας για να πείσει τις χώρες της περιοχής που συμμετέχουν στα πολυμερή σχήματα συνεργασίας για τους κινδύνους που κρύβει το εγχείρημά της Τουρκίας το οποίο δεν στρέφεται τελικά αποκλειστικά εναντίον της Ελλάδας, αν και για την χώρα μας έχει τις βαρύτερες συνέπειες. Εξάλλου ήδη η Κύπρος, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Συρία έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και στο Τουρκολυβικό Μνημόνιο.
Χθες επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψη του στο εξωτερικό, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού, στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον ομόλογό του Μπ. Νετανιάχου, που μόλις πριν λίγες εβδομάδες κατόρθωσε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού δίνοντας τέλος σε μια πολύμηνη πολιτική κρίση. Στην ατζέντα είναι βεβαίως η προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και ο East Med, ο τουρισμός μετά την άρση των περιορισμών και θέματα ασφάλειας υπό το πρίσμα των τελευταίων κινήσεων της Τουρκίας που εκ των πραγμάτων στρέφονται εναντίον και των Τριμερών Συνεργασιών και συνιστούν απειλή για την ασφάλεια και την σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή.
Για την Ελλάδα ένα ισχυρό επιχείρημα προς την ισραηλινή πλευρά είναι ακριβώς εκείνο που αποτέλεσε τον καταλύτη για την ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δυο χωρών. Ότι η Ελλάδα και η Κύπρος προσφέρουν έναν συνεχόμενο ασφαλή διάδρομο «εξόδου» του Ισραήλ προς την Μεσόγειο, δίνουν την δυνατότητα ασφαλούς άσκησης και εκπαίδευσης της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και φυσικά έναν αξιόπιστο σύμμαχο που είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Μια σχέση την οποία δείχνουν να εκτιμούν ιδιαίτερα οι Ισραηλινοί. Και προσωπικά ο κ. Νετανιάχου ο οποίος γνωρίζει ότι η υλοποίηση της βασικής προεκλογικής του δέσμευσης για προσάρτηση περιοχών της Δυτικής Όχθης θα οδηγήσει το Ισραήλ σε απομόνωση από τους Άραβες γείτονες του και σε ευθεία σύγκρουση με τον Τ. Ερντογάν.
Και φυσικά παράλληλα με την επίσκεψη στο Ισραήλ, άμεσα θα πρέπει να επιδιωχθεί συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Αλ Σίσι.
Αυτή η αρχιτεκτονική ασφάλειας που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με άξονα το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα (μέρος της οποίας είναι και η Αίγυπτος), από την οποία έχει αυτοαποκλεισθεί η Άγκυρα, θα ανατραπεί εάν επιτραπεί στην Τουρκία να επιβάλει τα τετελεσμένα που επιδιώκει… Και πλέον πλησιάζει η στιγμή που όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Πηγή : liberal.gr