Το Μέγαρο Μαξίμου θα συντονίζει κεντρικά τις παρεμβάσεις των συναρμόδιων υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί , η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα σε Θράκη Αιγαίο, Κύπρο, Μεσόγειο. Εκτιμάται, ότι η κρίση είναι πολύ σοβαρή και απαιτεί συντονισμένη , ψύχραιμη και αποφασιστική διαχείριση, στο υψηλότερο κυβερνητικό επίπεδο.
Για αυτό το λόγο, είχαν μακρά συνεργασία στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος και ο σύμβουλος Ασφαλείας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Α. Διακόπουλος αντιναύαρχος εν αποστρατεία.
Μετά τη συνάντηση, ο Α. Διακόπουλος σε παρέμβασή του σε τηλεοπτικό δίκτυο και απαντώντας στην ερώτηση, τι θα συμβεί αν η γειτονική χώρα παραβιάσει τα υδάτινα σύνορα της χώρας μας, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του είπε: «Θα αντιδράσουμε όπως ήδη έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, ακόμα και στρατιωτικά, αν και θεωρούμε πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί».
Επίσης, ο Α. Διακόπουλος ενημερώθηκε από την στρατιωτική ηγεσία, για τις προτεραιότητες σε εξοπλιστικά προγράμματα, που θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα, ώστε να αναβαθμίσουν την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδιαίτερα στο Πολεμικό Ναυτικό, για τα οποία και θα ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός, ώστε να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες.
Οι ηγεσίες των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, μελετούν και προβληματίζονται, για το νέο χάρτη που υπέβαλε η Άγκυρα στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020, δηλώνοντας τα νέα όρια της «υφαλοκρηπίδας» τους, που φτάνουν μέχρι τα ελληνικά νησιά Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη, εξαφανίζοντας από το χάρτη της το Καστελλόριζο! Και είναι οι περιοχές, που θα κάνει υποθαλάσσιες έρευνες το τούρκικο γεωτρύπανο. Όμως, αυτή η περιοχή των τουρκικών γεωτρήσεων, της νοτιανατολικής Μεσογείου, καλύπτεται από την ελληνική ΑΟΖ. Βέβαια η ελληνική ΑΟΖ υπάρχει μόνο δυνητικά – θεωρητικά, αφού οι Ελληνικές Κυβερνήσεις, κυρίως λόγω φοβικών συνδρόμων, δεν έχουν προχωρήσει στην οριοθέτησή της, παρότι έχουν κάθε νόμιμο δικαίωμα. Το κλίμα που διαμορφώνεται, είναι ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, θεωρεί σχεδόν βέβαιο, ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, η Τουρκία θα προχωρήσει στην έξοδο τουρκικού ερευνητικού πλοίου, που θα συνοδεύουν πλοία του Τουρκικού Στόλου, σε θαλάσσια περιοχή στην Μεσόγειο, που παράνομα υποστηρίζει η Άγκυρα ότι βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως εκείνη αποτυπώνεται στους χάρτες που συνοδεύουν το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης. Η Τουρκική άποψη συγκρούεται , για μία ακόμη φορά, με την διεθνή νομιμότητα. Η Τουρκία επιλέγει την πολιτική της στρατιωτικής ισχύος και προωθεί πολιτικές που θίγουν ευθέως ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Η Ελληνική κυβέρνηση, ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο, αφού η τουρκική προκλητικότητα , είναι πιθανόν να οδηγήσει σε μεγάλη ένταση μεταξύ των δυο χωρών, ενδεχομένως και σε θερμό επεισόδιο, ίσως και σε κάτι παραπάνω. Για το λόγο αυτό η ελληνική πλευρά, σχεδιάζει μια ολομέτωπη διπλωματική εκστρατεία, με παρεμβάσεις στην Ε.Ε. και στον ΟΗΕ και ενημέρωση των γειτονικών κρατών, ότι η παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, απειλεί με αποσταθεροποίηση την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μας. Και παράλληλα, επιταχύνεται η υλοποίηση κρίσιμων, για την εθνική μας άμυνα, εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Πηγή : militaire.gr