“Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι ένας λαϊκιστής ζογκλέρ, που του αρέσει να πιστεύει ότι η ηγεσία του είναι ο μόνος τρόπος για να προστατεύσει τη χώρα του από εχθρούς τόσο πραγματικούς όσο και φανταστικούς. Η πανδημία του κοροναϊού, ωστόσο, είναι μια υπαρκτή κρίση σε αντίθεση με οτιδήποτε έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν”, γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian.
«Ο Ερντογάν κατάφερε σταδιακά να μεταρρυθμίσει το σύνταγμα της Τουρκίας, συγκεντρώνοντας την εξουσία στα χέρια του», δηλώνει ο Nate Schenkkan, διευθυντής ειδικής έρευνας στο Freedom House, ένας παρατηρητήριο δημοκρατίας με έδρα τις ΗΠΑ.
«Όταν η χώρα θα παλεύει με τις οικονομικές επιπτώσεις από τον κορονοϊό, θα ΄χουν απομείνουν λίγοι αποδιοπομπαίοι τράγοι. Ο Ερντογάν μπορεί να γίνει θύμα της δικής του επιτυχίας “, προσθέτει.
Γράφει ο Guardian:
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια μεγάλη οικονομική κρίση που προκαλείται από την πανδημία πρόκειται να πλήξει την Τουρκία. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 5% το 2020, ανεβάζοντας τον πληθωρισμό στο 12% και την ανεργία στο 17,2%. Ορισμένες προβλέψεις παρουσιάζουν μια πιο ζοφερή εικόνα στην οποία η ανεργία θα μπορούσε να φτάσει το 30%.
Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε χαμηλό ρεκόρ αυτήν την εβδομάδα, σχεδόν 7,27 έναντι του δολαρίου, καθώς οι μειώσεις επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας που προορίζονταν για να ενισχύσουν την ανάπτυξη – καθώς και οι φόβοι των επενδυτών για τα εξαντλημένα αποθεματικά ξένου νομίσματος της Τουρκίας – άρχισαν να τρομάζουν.
Σε ομιλίες του, ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα αποκλείσει την πιθανότητα διάσωσης από το ΔΝΤ .
«Άτυπα, ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι ήδη πολύ υψηλότερος από το επίσημο ποσοστό. Οι μειώσεις επιτοκίων σημαίνουν ότι η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για νέα νομισματικά σοκ και υψηλό πληθωρισμό », δήλωσε ο οικονομολόγος Selçuk Geçer.
Η Τουρκία είναι η έβδομη χώρα που πλήττεται περισσότερο από τον Covid-19 με 137.115 περιπτώσεις και 3.739 θανάτους.
Ωστόσο, ο Ερντογάν, , έχει αντισταθεί σε εισηγήσεις για να επιβάλλει καραντίνα , επιμένοντας ότι «οι τροχοί της οικονομίας πρέπει να συνεχίσουν να στρέφονται».
Για τον Τούρκο πρόεδρο, η νέα οικονομική αναταραχή θα μπορούσε να είναι ένα θανατηφόρο πλήγμα: τα τελευταία δύο χρόνια η οικονομία έχει γίνει το αδύνατο σημείο για το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Η συντριβή της λίρας το 2018 εκτίναξε τον πληθωρισμό στο 25% και προκάλεσε ύφεση .
Οι τοπικές εκλογές του περασμένου έτους μετατράπηκαν σε δημοψήφισμα για τον χειρισμό της κρίσης από τον Ερντογάν και το AKP τιμωρήθηκε δεόντως. Για πρώτη φορά, το κυβερνών κόμμα υπέστη ταπεινωτικές ήττες σε αρκετές μεγάλες πόλεις και η αίσθηση ότι ο πρόεδρος άρχισε να χάνει τις μαγικές του ικανότητες μετά από 17 χρόνια στο αξίωμά του.
Στη συνέχεια, τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου όσο και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλί Μπαμπατσάν αποφάσισαν να δημιουργήσουν τα δικά τους κόμματα . Ενώ η Τουρκία δεν θα πρέπει να διεξαγάγει γενικές εκλογές έως το 2023, στο πλαίσιο του νέου προεδρικού συστήματος, οι συμμαχίες κομμάτων της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να αφαιρέσουν μερικές εκατοστιαίες μονάδες από τον κυβερνώντα συνασπισμό και να καταστρέψουν την ήδη αποδυναμωμένη πλειοψηφία της κυβέρνησης.
Ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι τα γεγονότα του περασμένου έτους δείχνουν ότι η πολιτική παρακμή του Ερντογάν έχει ήδη ξεκινήσει: η πανδημία του κοροναϊού σίγουρα θα δώσει στις ομάδες της αντιπολίτευσης την ευκαιρία να ενισχύσουν τις θέσεις τους.
Εάν διεξαχθούν εκλογές τώρα, η τελευταία δημοσκόπηση του Κέντρου Ερευνών Οικονομικών της Κωνσταντινούπολης αναφέρει ότι το AKP θα χάσει το 7% των ψήφων του – και ότι ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους του AKP δεν εμπιστεύεται τις στατιστικές του κοροναϊού που ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας.
Ωστόσο, όταν πιέζεται, η τουρκική κυβέρνηση τείνει να επιτίθεται, και η κρίση του Covid-19 δεν αποτελεί εξαίρεση. Πάνω από 400 άτομα έχουν συλληφθεί επειδή φέρεται να μοιράζονται «ψευδείς και προκλητικές» δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον χειρισμό της πανδημίας από την κυβέρνηση. Έχουν επίσης συλληφθεί και αρκετοί δημοσιογράφοι.
Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν μέτρα που θα τιμωρούν κερδοσκόπους.
Η απομάκρυνση των εκλεγμένων αξιωματούχων – κυρίως από το κουρδικό HDP – συνεχίστηκε επίσης με ταχύ ρυθμό. Ένα χρόνο μετά τον τελευταίο γύρο των τοπικών εκλογών, 40 από τους 65 δήμους που κέρδισε το HDP βρίσκονται τώρα υπό τον έλεγχο των διορισμένων από την κυβέρνηση δημάρχων.
Όπως πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, οι περισσότεροι Τούρκοι ανησυχούν για να διατηρήσουν τα προς το ζην και για την αύξηση του κόστους ζωής καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι αισθητές.
ΠΗΓΗ : militaire.gr