Πότε η κυβέρνηση σχεδιάζει χαλάρωση των μέτρων & ποιοι παράγοντες θα κρίνουν το πόσο κοντά ή μακριά βρισκόμαστε από εκείνη τη μέρα;
Πηγή : SimeraOnline.gr
Στο ζήτημα της αντιμετώπισης του κορωνοιού, πράγματι η κυβέρνηση πρόλαβε τις εξελίξεις. Δεν ανέμενε γεγονότα ώστε να λάβει αποφάσεις και δεν βασιζόταν αποκλειστικά στις τωρινές συνθήκες.
Αν όντως αποφάσιζε με γνώμονα το παρόν, τότε δεν θα υπήρχε ουδείς λόγος να κλίσει σχολεία και κέντρα συνάθροισης, όταν η Ελλάδα αριθμούσε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων και μονοψήφιο αριθμό νεκρών.
Όμως, αποφάσισε να κρίνει με βάση το μέλλον και με γνώμονα την δυναμική που ο ιός διαθέτει, και εν τέλει δικαιώθηκε.
Τα μέτρα, όσο δύσκολα και αν ήταν, σαφώς και έχουν πετύχει. Το γεγονός πως η Ελλάδα διαθέτει μία καμπύλη κρουσμάτων γεμάτη αυξομειώσεις, και όχι μία καμπύλη επιθετικής ανόδου, οφείλεται καθαρά στο γεγονός πως η πολιτεία προέβλεψε σωστά το μέγεθος του προβλήματος.
Έτσι, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί και η επόμενη μέρα και η τρόπον τινά επιστροφή στην κανονικότητα.
Προβληματίζει η εβδομάδα του Πάσχα:
Η κυβέρνηση είναι δεδομένο πως δεν θα προβεί σε καμία χάραξη στρατηγικής της επόμενης ημέρας, αν πρώτα δεν διακρίνει τις συνέπειες που θα προκαλέσουν οι διακοπές του Πάσχα. Στο Υπουργείο Υγείας γνωρίζουν καλά πως μία μερίδα πολιτών θα προσπαθήσει να ‘’παραβιάσει’’ τις απαγορεύσεις. Μετακινήσεις από πόλη σε πόλη, επισκέψεις σε σπίτια και κλπ. Μία τέτοια κίνηση των πολιτών, θα παραβιάσει το περίφημο ‘’Μένουμε Σπίτι’’, με αποτέλεσμα η διασπορά του ιού να κινδυνεύει να κηρύξει επανέναρξη, προκαλώντας νέα αύξηση κρουσμάτων.
Πονοκέφαλος το άνοιγμα των σχολείων:
Η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας λήγει στις 27 Απριλίου. Το αν θα ανανεωθεί θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά όπως προαναφέραμε και από την συνέπεια και την υπευθυνότητα που οι πολίτες θα δείξουν σε σχέση με την τήρηση των μέτρων την εβδομάδα του Πάσχα. Πάντως πηγές του Υπουργείου Υγείας τονίζουν πως όσο καλή και αν γίνει η κατάσταση το επόμενο διάστημα σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων, είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο τα σχολεία να ανοίξουν και να λειτουργούν όπως και πριν την έξαρση του ιού. Φυσικά ερωτηματικό παραμένει το τι θα συμβεί με τις πανελλαδικές εξετάσεις, με την Υπουργό Παιδείας να τονίζει θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να πραγματοποιηθούν όσο πιο κοντά γίνεται στην προγραμματισμένη ημερομηνία.
Σκέψεις για επέκταση των οικονομικών βοηθημάτων και τον Μαίο:
Ένα –συγχρόνως- ιδιαίτερο επίκαιρο ερώτημα, αφορά το πότε θα ανοίξουν ξανά καταστήματα, πολυκαταστήματα, καφετέριες και κέντρα εστίασης. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, πολλά θα εξαρτηθούν από το αν κυβέρνηση θα ανανεώσει την απαγόρευση κυκλοφορίας και μετά τις 27 Απριλίου. Αν δε το πράξει, δε σημαίνει πως η καραντίνα και το ‘’Μένουμε Σπίτι’’ θα γίνουν παρελθόν. Πιθανότερο είναι να επιστρέψουμε στην κατάσταση που επικρατούσε από την ημέρα που έκλεισαν μαγαζιά αλλά δεν υπήρχε απαγόρευση κυκλοφορίας, ούτε απαιτούνταν ειδικό έγγραφο μετακίνησης. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, τότε η κυβέρνηση θα ανανεώσει τα οικονομικά μέτρα που αφορούσαν Μάρτιο-Απρίλιο, και για τον Μάιο.
‘’Τυφλή’’ εμπιστοσύνη σε Τσιόδρα:
Είναι δεδομένο πως οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί, θα έχει ως γνώμονα την προστασία της δημόσιας Υγείας. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει πως στο συγκεκριμένο ζήτημα τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Σωτήρης Τσιόδρας. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η διορατικότητα του ιδίου διαδραμάτισε τον πιο καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα, επομένως είναι στο χέρι του το πώς και το πότε θα ελαφρυνθούν τα υπάρχοντα μέτρα.
Αισιοδοξία για το καλοκαίρι, ερωτηματικά για το φθινόπωρο:
Πάντως, ο επιστημονικός κλάδος, όπως και η ίδια η κυβέρνηση, θεωρούν πως όσο περισσότερο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι, τόσο ο ιός θα μπει… στο συρτάρι, με αποτέλεσμα να μοιάζει λίγο έως πολύ δεδομένο πως κατά την διάρκεια του καλοκαιριού η κανονικότητα στη καθημερινότητα μας θα μοιάζει λίγο έως πολύ δεδομένη. Ερωτηματικά πάντως υπάρχουν σε σχέση με την επιστροφή του ιού κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.